Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είδαμε τον «Αμπιγιέρ» με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση στο Τζένη Καρέζη

Είδαμε τον «Αμπιγιέρ» με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση στο Τζένη Καρέζη

Ένα έργο χαρακτήρων, που περιγράφει την ιδιόμορφη σχέση ανάμεσα σε ένα βετεράνο διάσημο σαιξπηρικό ηθοποιό και τον αφοσιωμένο Αμπιγιέρ του ανεβαίνει στο θέατρο Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ  ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τη σεζόν 1989-90 στο θέατρο «Αθήναιον», νυν «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με Σερ τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Νόρμαν τον Νικήτα Τσακίρογλου και Λαίδη την Ελένη Χατζηαργύρη. Τριάντα τρία χρόνια μετά, ο Κώστας Γάκης σκηνοθετικά συναντά τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στον ρόλο του Σερ και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στον ρόλο του πιστού Νόρμαν στην ίδια θεατρική σκηνή της οδού Ακαδημίας.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο από την εμπειρία του ως Αμπιγιέρ στο πλάι του κορυφαίου Άγγλου ηθοποιού Σερ Ντόναλντ Γούλφιτ. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο στις 6 Μαρτίου 1980, με τον Freddie Jones  ως Σερ και τον  Tom Courtenay ως Νόρμαν.

«Γιατί μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα να αλλάξουμε…»

Η ιστορία μας μεταφέρει στη σκιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα στα παρασκήνια ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες στις δύσκολες και στενάχωρες στιγμές που βιώνει ένας ηθοποιός καριέρας (Σερ) λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, αγκομαχώντας να βγει στη σκηνή (ώστε να μην ακυρωθεί η παράσταση) και την πολυεπίπεδη συμπαράσταση που του δείχνει ο αμπιγιέρ του.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης σε ένα διαφορετικό ρόλο από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει, ενσαρκώνει με ιδιαίτερη προσήλωση τον Σερ. Του γερασμένου, εξαντλημένου και παράλληλα υπερόπτη,  καταθλιπτικού και πλήρως εξαρτημένου από τον πιστό υπηρέτη του Νόρμαν που παλεύει να συνεχίσει την παράσταση «Ο Βασιλιάς Ληρ».

Στον ρόλο του πιστού και ακλώνητου υπήρετη ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, που ερμηνεύει με συναισθηματική λεπτότητα τον εργατικό, στωικό και πονόψυχο, πλήρως αφοσιωμένο στο αφεντικό του που προσπαθεί απεγνωσμένα να τον κρατήσει όρθιο παραπαίοντας παράλληλα μεταξύ της δικής του εσωστρέφειας, απόγνωσης και αδιεξόδου.

Το κλασικό έργο ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Τον αιώνιο φόβο της μοναξιάς, την ανάγκη μας για αφοσίωση, πίστη και αυταπάρνηση στον άλλον.

Ανασφάλειες και προσωπικά αδιέξοδα που οδηγούν σε σχέσεις αλληλεξάρτησης. Και την ισορροπία να έρχεται πάντοτε με την αναπόφευκτη σύγκρουση ζωής και θανάτου.

Η παράσταση διαρκεί 100 λεπτά προκαλώντας συγκίνηση στους θεατές και ο θίασος σίγουρα κερδίζει επάξια το συνεχές χειροκρότημα του κοινού. Στα αρνητικά που σημειώνουμε είναι το σκηνικό, το οποίο μοιράζονταν σε καμαρίνι και σκηνή της παράστασης (ο Βασιλιάς Ληρ), το οποίο είναι αρκετά περιορισμένο και ασφυχτικό για τους ηθοποιούς, οι οποίοι καλούνται να κάνουν «χειρουργικές» κινήσεις για να μην πλησιάσουν τους θεατές της πρώτης σειράς.

Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί δηλώνοντας την αντίθεση τους για το νέο ΠΔ που αφορά στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών διάβασαν τη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΗ που ζητά την απόσυρση του.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ρόναλντ Χάργουντ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ Μακλέλαν

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Μουσική – Σχεδιασμός ήχων: Κώστας Γάκης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Σπάρταλη, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Βοηθός σκηνογράφου: Καλύδημη Μούρτζη

Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου

Video: Μιχάλης Μαυρομούστακος

Creative Team at Visual Arts & Graphics: CReatures CReative Studio

Μακιγιάζ: Παύλος Κατσιμίχας

Social Media: Μάριος Ζδράγκας, Κάλλη Μαυρογένη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τζένη Κόλλια, Μάρω Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Άγγελος Νεράντζης

Πληροφορίες

Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Ακαδημίας 3, 106 71 Αθήνα, τηλ.: 2103636144, 2103644921

Hμέρες & Ώρες Παραστάσεων

Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή 18:00

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-ampigier/

Τιμές εισιτηρίων:

Α’ ζώνη  25€ / Μειωμένο: 21€

Β’ ζώνη 21€ / Μειωμένο: 17€

Γ’ ζώνη 17€ / Μειωμένο: 14€

Ώρες και μέρες ταμείου:

Καθημερινά 11:00 – 14:00 και 17:00 – 22:00

Τηλ.: 2103636144, 2103644921

https://theatrotzenikarezi.gr/

www.facebook.com/TzeniKareziTheater

www.instagram.com/tzeni_karezi_theatre

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024