Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες η Μέκκα του lobbying - Χάρτης με τα κέντρα εξουσίας

Βρυξέλλες η Μέκκα του lobbying – Χάρτης με τα κέντρα εξουσίας

Οι Βρυξέλλες δεν λέγονται η καρδιά της Ευρώπης μόνο επειδή στεγάζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και για τα deals που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι Βρυξέλλες, η καρδιά της Ευρώπης, η Μέκκα τόσων συμφωνιών που ξεκίνησαν από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και έφτασαν να ψηφίζονται από τα ευρωπαϊκά όργανα. Παρά τα κλισέ για τους κρυφούς διαδρόμους της εξουσίας, όλα ξεκινούν από ένα απλό καλό δείπνο, καλά όχι και τόσο απλό, στην πασίγνωστη πόλη του Βελγίου.

Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναζητήσει κορυφαίους ηγέτες της ΕΕ ή να συνομιλήσει με τους βοηθούς τους στο μπαρ Place Lux και στην Place de Londres. Όμως οι συμφωνίες για πράγματα που αξίζουν γίνονται μεταξύ των ισχυρών παικτών, των απρόσωπων γραφειοκρατών και των ισχυρών διπλωματών και για τον λόγο αυτό απαιτείται το κατάλληλο περιβάλλον.

Το Politico έψαξε και βρήκε τα αληθινά κέντρα εξουσίας τα οποία κρύβονται σε κοινή θέα

Exki Schuman

Ένα από τα αστεία που κυκλοφορούν μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ είναι ότι ο πιο γρήγορος τρόπος για να στείλει κανείς μήνυμα σε Ρώσους ή Κινέζους είναι να καθίσει και να μιλήσει στο εστιατόριο Exki. Μάλιστα, λένε ότι οι τοίχοι εκεί «έχουν αυτιά».

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, το υπονοούμενο ότι στο καφενείο και οι τοίχοι «έχουν αυτιά», προέρχεται από έκθεση πληροφοριών που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες. Όταν ο κορυφαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της ΕΕ José Casimiro Morgado ακύρωσε ένα ταξίδι στην Ταϊβάν αφού οι άκρως απόρρητες προετοιμασίες του είχαν φαινομενικά διαρρεύσει στο Πεκίνο εκ των προτέρων, ορισμένοι διπλωμάτες είπαν ότι οι συνομιλίες σε αυτό το εστιατόριο Exki, θα μπορούσαν να είναι η πηγή των πληροφοριών της Κίνας.

Le Coin du Diable

Το «The Devil’s Corner» είναι ένα βελγικό μπιστρό που μοιάζει με αγγλική παμπ ακριβώς στην καρδιά της περιοχής που βρίσκονται τα κτήρια της ΕΕ. Βρίσκεται στη Rue Stevin κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Berlaymont, προσφέρει ποικιλία από βαριές βελγικές μπύρες και γεύματα ασταμάτητα από το μεσημέρι έως τις 10 μ.μ.

Βρίσκεται επίσης σε απόσταση αναπνοής από τη Λεωφόρο de Cortenbergh, έναν δρόμο που φιλοξενεί πολλές πρεσβείες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εντοπίσει κανείς αξιωματούχους και διπλωμάτες που πίνουν ένα ποτό (ή ποτά!). Εάν είστε πραγματικά τυχεροί, μπορεί να βρείτε τον Ολλανδό πρεσβευτή στην ΕΕ Robert de Groot ή τον εκπρόσωπο της ιρλανδικής μόνιμης αντιπροσωπείας στην ΕΕ Alan O’Brien να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί.

Ramo Verdee

Πολλές και σημαντικές δουλειές γίνονται σε αυτό το φανταχτερό, αλλά ανεπιτήδευτο ιταλικό εστιατόριο.

Ένας δυτικός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι μετά το μεσημεριανό γεύμα στο Ramo Verdee κατάφερε να πείσει τον ομόλογό του στο τραπέζι να υποστηρίξει τη γραμμή της χώρας του σχετικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών. «Και δεν χρειάστηκα καν κρασί», τόνισε ο διπλωμάτης.

Μπορείτε να βρείτε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ να κάθονται στα τραπέζια, μεταξύ των οποίων η Claire Raulin, η Γαλλίδα πρέσβειρα στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, ένα όργανο που ασχολείται με την ασφάλεια και την άμυνα. Τακτικός καλεσμένος ήταν ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην ΕΕ, Ανδρέας Παπασταύρου.

The Merode

Μόλις ενός έτους, το κοινωνικό κλαμπ The Merode έχει ήδη πετύχει το αδύνατο: τη συγχώνευση πολλών διαφορετικών προσωπικοτήτων των Βρυξελλών.

Στην έπαυλη του 16ου αιώνα, είναι τόσο πιθανό να συναντήσετε startup girlboss στους χώρους εργασίας όσο και να βρείτε την Αυστραλιανή πρέσβειρα και τη συνοδεία της να πίνουν ένα ποτό στο περίτεχνο σαλόνι.

Παρά την τοποθεσία του λίγο έξω από την ευρωπαϊκή συνοικία, το TheMerode βρίσκεται ήδη μεταξύ των σημείων που προσφέρονται για συζητήσεις σε πάνελ πολιτικής της ΕΕ και δεξιώσεις εμπορικών ενώσεων. Οι μεμονωμένες συνδρομές ξεκινούν από 1.200 € το χρόνο (850 € εάν είστε κάτω των 35 ετών).

To Meli

Αν δεν θέλετε να σας δουν να μιλάτε με δημοσιογράφους, μην πάτε στο Meli.

Το ελληνικό ντελικατέσεν ακριβώς έξω από τον κυκλικό κόμβο Schuman είναι το νέο σημείο όπου μπορείτε να συναντήσετε τις επαφές σας από το Zoom στην πραγματική ζωή για πρώτη φορά.

Aspria Arts-Loi

Για να μπείτε εδώ θα πρέπει να είστε δικηγόρος, λομπίστας ή εκπατρισμένος με απαλλαγή από φόρους για να αντέξετε οικονομικά τη συνδρομή σε αυτό το πολυτελές γυμναστήριο τριμήνου της ΕΕ. Και πάλι, ίσως μπορείτε να το καταχωρίσετε ως επιχειρηματικό έξοδο.

Τοποθετημένο σχεδόν ακριβώς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Βελγίου, η Aspria είναι γνωστό ότι προσελκύει τους ισχυρότερους μεταξύ των παικτών των Βρυξελλών από όλες τις απόψεις. Εδώ μπορείτε να βρείτε από Ευρωπαίους Επιτρόπους μέχρι τον πρωθυπουργό της Βαλλονίας Elio di Rupo.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024