Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Αλλάζει τους νόμους για να διευκολύνει τους ακροδεξιούς ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Αλλάζει τους νόμους για να διευκολύνει τους ακροδεξιούς ο Νετανιάχου

Ο μακροβιότερος ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη τη νέα του κυβέρνηση στην Κνεσέτ

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε χθες σειρά νόμων που ευνοούν τον σχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου – θα είναι μία από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος νίκησε μαζί με τους συμμάχους του στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση μαζί με τους εταίρους του, οι οποίοι είναι υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου θα προωθήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης

Ωστόσο εξακολουθούσε να υπάρχει αβεβαιότητα για τη δυνατότητα του Αριέ Ντερί, επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα μετά την ομολογία της ενοχής του για φορολογική απάτη στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτό, την Τρίτη το πρωί, οι βουλευτές της Κνεσέτ ψήφισαν νόμο που επιτρέπει σε κάποιον ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για έγκλημα, αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση, να αναλάβει υπουργικό αξίωμα.

Ο Ντερί αναμένεται να υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών για δύο χρόνια, σε μια συμφωνία εναλλαγής με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Πάντως, λίγο μετά την ψήφιση των νόμων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εκδικάσει την προσφυγή κατά του διορισμού του Ντερί από μια ομάδα επιστημόνων, ακαδημαϊκών και πρώην διπλωματών που ονομάζεται Προπύργιο της Δημοκρατίας.

Η παραίτηση

Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης άλλον έναν νόμο που εγκρίνει τον διορισμό δύο ανθρώπων για το ίδιο υπουργείο, μέτρο που αποσκοπεί κυρίως στο να επιτρέψει στον Σμότριτς να αναλάβει άμεσα υπουργός αρμόδιος για την πολιτική διαχείριση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στους κόλπους του υπουργείου Αμυνας.

Τέλος, η Κνεσέτ ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης των ευθυνών του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, θέση που θα καταλάβει ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Κνεσέτ Γιαρίβ Λεβίν, προσκείμενος στον Νετανιάχου, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση, παραιτήθηκε χθες το πρωί, καθώς ο νόμος απαιτεί να μην κατέχει αυτήν τη θέση 48 ώρες πριν από τον διορισμό του σε υπουργικό θώκο.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος κατέχει ρεκόρ μακροβιότητας στην πρωθυπουργία της χώρας (από το 1996 ως το 1999 και από το 2009 ως το 2021), αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη το υπουργικό του συμβούλιο στην Κνεσέτ, δίνοντας τέλος στη διακυβέρνηση του Ισραήλ επί 18 μήνες από τον συνασπισμό Αριστεράς, Κεντροδεξιάς και αράβων βουλευτών υπό τον Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Οι επικρίσεις

Οι νέοι νόμοι, μαζί με τις δεσμεύσεις για περιορισμό των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, τις δηλώσεις κατά των ομοφυλοφίλων από μέλη του συνασπισμού και τις εκκλήσεις να επιτραπεί σε μια επιχείρηση να αρνηθεί τις υπηρεσίες σε ανθρώπους για θρησκευτικούς λόγους, έχουν θορυβήσει τους φιλελεύθερους Ισραηλινούς καθώς και τους δυτικούς συμμάχους, και έχουν προκαλέσει επικρίσεις από ομάδες προστασίας δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από τέσσερα χρόνια έντασης.

Η Τουρκία και το Ισραήλ άρχισαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με επισκέψεις υψηλού επιπέδου φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Αγκυρα. Συμφώνησαν να διορίσουν αμοιβαία πρεσβευτές τον Αύγουστο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Άρση Βαρών: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Ολεξάντρ Πελεσένκο (pic)

Ο Ουκρανός δις πρωταθλητής Ευρώπης, Ολεξάντρ Πελεσένκο, έπεσε νεκρός στον πόλεμο κατά των Ρώσων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024