Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Νέα οδοφράγματα και απειλές

Κόσοβο: Νέα οδοφράγματα και απειλές

Το Κόσοβο, στέλνει τα δικά του μηνύματα υποστηρίζοντας ότι τα τα οδοφράγματα θα διαλυθούν, κατηγορώντας ευθέως τη σερβική κυβέρνηση για την ένταση στην περιοχή

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση στο Κόσοβο μετά τα πυρά, τις εκρήξεις και τα οδοφράγματα που στήθηκαν στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη στο βόρειο Κόσοβο, Σέρβοι που ζουν στην περιοχή  έστησαν νέα οδοφράγματα ενώ η Σερβία έστειλε επιπλέον ενισχύσεις στα σύνορα.

Από την πλευρά του το Κόσοβο, στέλνει τα δικά του μηνύματα υποστηρίζοντας ότι τα τα οδοφράγματα θα διαλυθούν, κατηγορώντας ευθέως τη σερβική κυβέρνηση για την ένταση στην περιοχή.

Κόσοβο: Επικοινωνία Δένδια με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Άμυνας της χώρας, διέταξε τον σερβικό στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητα για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος.

«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη» δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου  στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, επίσης, πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου».

Τι συμβαίνει στην περιοχή

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή πάντως διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα υποστήριξαν αντίθετα πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).

«Πολεμικά τα οδοφράγματα των Σέρβων»

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε δήλωσή του την περασμένη Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «πολεμικά» τα οδοφράγματα των Σέρβων.

«Πρόκειται για οδοφράγματα ανθρώπων με σκούρες στολές, ανθρώπων που είναι κοντοκουρεμένοι, με γένια, οδοφράγματα Βάγκνερ. Έχουν όπλα και στήνουν οδοφράγματα όχι για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων αλλά για να αμυνθούν να πυροβολήσουν στα οχήματα που πλησιάζουν. Αυτά λοιπόν είναι πολεμικά οδοφράγματα» δήλωσε στην βοσνιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα istraga.ba ο Άλμπιν Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κατά την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) στρατηγό Αντζέλο Μικέλε ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και δήλωσε ότι αν δεν το πράξει η KFOR θα αναλάβει δράση η αστυνομία.

Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα στις προειδοποιήσεις αυτές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία.

Έκκληση για ειρήνη στο Κόσοβο απηύθυνε ο Πατριάρχης των Σέρβων

Εν τω μεταξύ χθες, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο.

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή αποτέλεσε η απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο του Σέρβου Πατριάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι συνοριακές αρχές, στην διάβαση «Μερντάρε» δεν επέτρεψαν στον προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εισέλθει στο Κόσοβο βάση σχετικής απαγόρευσης που εξέδωσε η κυβέρνηση στην Πρίστινα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Πατριάρχης Πορφύριος ανέφερε: «Απλώς θα πω ότι το Πατριαρχείο του Πεκίου στο Κόσοβο (σ.σ. αποτελεί την επίσημη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου) είναι για τον λαό μας, για την Εκκλησία μας ό,τι είναι το Βατικανό για τον Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν κάποιος χωρίς λόγο και με κάποιου είδους κωμικές εξηγήσεις, μόνο και μόνο επειδή έτσι θέλει, απαγόρευε στον Πάπα να εισέλθει στο Βατικανό».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη στο Κόσοβο «ντροπή» που βαραίνει όχι μόνο την Πρίστινα αλλά και τον διεθνή παράγοντα που δεν αντέδρασε. Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στο Κόσοβο ο Πατριάρχης Πορφύριος απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιδείξουν σύνεση για να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024