Ισραήλ: Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας μίλησε για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «σε 2-3 χρόνια»
«Απασφάλισε» ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς.
Το Ισραήλ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε 2-3 χρόνια, εκτίμησε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, σε μια ασυνήθιστη δημόσια τοποθέτηση για… πολεμική σύρραξη με χρονικό ορίζοντα.
Καθώς οι διεθνείς προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν αποβεί άκαρπες, το Ιράν έχει αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας – αλλά η Τεχεράνη αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.
«Να σχίζετε τους αιθέρες προς ανατολάς»
«Σε 2-3 χρόνια μπορεί να σχίζετε τους αιθέρες προς ανατολάς, συμμετέχοντας σε μια επίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν», είπε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς σε τελετή αποφοίτησης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.
Οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περίπτωση που θεωρήσει αδιέξοδο τον διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη, χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία περίπου. Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι μακρινοί, διασκορπισμένοι και αμυντικά θωρακισμένοι.
Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ειδικοί το θεωρούν βέβαιο, εκτιμώντας πως απέκτησε την πρώτη πυρηνική βόμβα από τα τέλη του 1966.
Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η εξέγερση στο Λβιβ της Ουκρανίας εναντίον των στρατολογητών
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442