Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Βενιαμίν, τα ταλέντα που έκαναν ντεμπούτο και το μέλλον…

Ο Βενιαμίν, τα ταλέντα που έκαναν ντεμπούτο και το μέλλον…

Ταλέντο υπάρχει και «κάτι γίνεται» στην παραγωγική διαδικασία. Όχι σε εκπληκτικό βαθμό, αλλά βγαίνουν ταλέντα

Η εμφάνιση του Βενιαμίν Αμπόσι, ενός 16 χρονου παιδιού στο τελευταίο λεπτό του αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Καρδίτσα, ήταν έκπληξη αλλά μόνο για τους μη γνωρίζοντες. Λες και έβγαλε ένα κρυφό χαρτί ο Μπαρτζώκας από την τσέπη του, έναν παίκτη που έχει στη δούλεψή του καιρό και επιδιώκει να τον πλάσει μήπως και βγει ένα καλό ταλέντο, μπας και εξελιχθεί ένας νέος παίκτης και κάνει σταδιοδρομία στα ελληνικά παρκέ. Ισως όχι μόνον σε αυτά…

Ο Αμπόσι είναι ψηλός και διαθέτει προδιαγραφές, σύμφωνα με όσους τον έχουν δει. Μακάρι να πιάσει – το θέλει ο Ολυμπιακός και ποιος αλήθεια δεν θα ήταν ικανοποιημένος με τέτοια εξέλιξη; Ωστόσο, είναι μακρύς ο κατάλογος αθλητών του μπάσκετ που έλαβαν την ετικέτα «νέο παιδί θαύμα» και η πορεία τους δεν ήταν η αναμενόμενη.

Πέρασαν πολλά χρόνια από το «μπαμ» του Φραγκίσκου Αλβέρτη που όντως ήρθε στα 16 του στον ΠΑΟ και έκανε σπουδαία καριέρα, ένας αληθινός συλλέκτης τροπαίων. Μετά, είδαμε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και στο Τριφύλλι επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, παίρνοντας ένα ελπιδοφόρο παιδί από άλλη γειτονιά της Αθήνας. Όχι από τη Γλυφάδα αλλά από το Αιγάλεω. Δόθηκαν ευκαιρίες στον Χαραλαμπόπουλο, το αριστερό του χέρι ώρες ώρες ήταν αλφάδι και άξιζε να επιμένεις στον παίκτη αυτόν, αλλά αποδείχθηκε ολότελα ασταθής.

Και μόλις συμπλήρωσε τα 21 του χρόνια, ήρθε το διαζύγιο με τους Πράσινους. Ο Ολυμπιακός το σκέφθηκε και επένδυσε στον πιτσιρικά, εις μάτην όμως. Δύο χρόνια μετά νέο φινάλε καριέρας σε μια ισχυρή ελληνική ομάδα και πλέον στα 25 του ο φόργουροντ παλεύει μήπως και σταθεί ή και δικαιώσει όσους τον πιστεύουν, στην Ιταλία.

Ο Αρσενόπουλος ήταν ακόμη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Στο Λιμάνι που πάντα κοιτούν τι κάνουν οι μικρές εθνικές ομάδες και τι δείχνουν οι παίκτες στα ηλικιακά πρωταθλήματα, έφεραν τον MVP των Νέων του 2017. Ο Αρσενόπουλος έμεινε μέχρι το ’20, δόθηκε ακόμη και δανεικός στο Ψυχικό μήπως και πάρει χρόνο συμμετοχής και πλέον, στα 22 του χρόνια, δεν έχει κάποιο σύνδεσμο με τα Ερυθρόλευκα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Μουράτο, έναν αξιόλογο γκαρντ που μοιάζει τα τελευταία χρόνια να κάνει επανεκκίνηση είτε με το Λαύριο είτε με τον Προμηθέα. Φορά και τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Στον Ολυμπιακό πήγε 17 άρης το 2014 και ύστερα από δύο όχι ακριβώς εντυπωσιακά χρόνια αποχώρησε. Αν κάποιος θέλει να μείνει στο ΣΕΦ, δύσκολα θα ξεχάσει την περίπτωση του Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Σπάνιο ταλέντο, ελληνοσέρβος ο σέντερ των 2.15, έκανε θραύση με τους μικρούς του Ολυμπιακού και με απίστευτες παραστάσεις στο φαληρικό γήπεδο σε κατώτερη κατηγορία. Εγινε ντραφτ το 2020, μετέβη στις ΗΠΑ και στους Οκλαχόμα Θάντερ, αλλά πάντα υπάρχει ερωτηματικό δίπλα στο τι θα μπορούσε να δώσει στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Και πηγαίνοντας στον Παναθηναϊκό, βλέπουμε αμέσως αμέσως μια ενδιαφέρουσα τριπλέτα: αρχικά ο Μαντζούκας που έκανε αίσθηση με τη φανέλα του Προμηθέα Πάτρας και μάλιστα το 2017 και σε ηλικία 14 ετών ήταν ο μικρότερος σε ηλικία που αγωνίστηκε σε βασική πεντάδα ομάδας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, Δεκέμβριος του 2020 ήταν, τον απέκτησε ο ΠΑΟ αιφνιδιάζοντας πολλούς και έκτοτε δίνει μάχη ο Μαντζούκας ώστε να φανεί, να αξιοποιηθούν τα 2.07 μ. του ύψους του και ενώ σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει τα 20 του χρόνια.

Ο Σαμοντούροφ, ελληνογεωργιανός ψηλός, στις μικρές κατηγορίες ήταν ασταμάτητος και συχνά μια ομάδα μόνος του! Τον ενέταξε ο ΠΑΟ στο δυναμικό του την περασμένη άνοιξη και όλοι αναμένουν τη συνέχεια- δηλαδή την εξέλιξη και ορισμένοι στοιχηματίζουν πως θα είναι θεαματική. Οσον αφορά στον γιο του Δημήτρη Αβδάλα, παλαίμαχο αρχηγό του Σπόρτιγκ, τον Νεοκλή Αβδάλα, στα 17 του βρίσκει θέση στη 12 άδα του Τριφυλλιού αρκετές φορές και όντως πέρυσι ακόμη και σε αυτή την ηλικία ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με κάποιους ξένους που πέρασαν και δεν ακούμπησαν…

Συμπέρασμα: ταλέντο υπάρχει και «κάτι γίνεται» στην παραγωγική διαδικασία. Όχι σε εκπληκτικό βαθμό, αλλά βγαίνουν ταλέντα.

Το ζήτημα είναι να μην πανηγυρίζουμε όταν κάποιο ξεπετάγεται αλλά να του ανοίγουμε τον δρόμο ώστε να προχωρήσει. Αρκεί να το παλέψει και ο ίδιος ο φέρελπις παίκτης….

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024