Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τρία χρόνια χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο - «Περιπλανήθηκα μαζί σου και μου φτάνει»

Τρία χρόνια χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο – «Περιπλανήθηκα μαζί σου και μου φτάνει»

Πριν τρία χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή πριν τρία χρόνια.  Απώλεια που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμα και σήμερα.

Ο τεράστιος καλλιτεχνικός του πλούτος, η ανεξίτηλη σφραγίδα που άφησε στην ελληνική μουσική αλλά και στην ψυχή μας έκαναν αφόρητες εκείνες τις τελευταίες μέρες του 2019.

Η μουσική ιδιοφυία που ξεκίνησε από την Πάτρα και κατέκτησε όλο τον κόσμο κατάφερε με μοναδικό τρόπο να φτιάχνει κομμάτια που θα τραγουδάμε για χρόνια.

Κατάφερε με μελωδίες που κρύβουν πίσω τους δύσκολες παρτιτούρες να συνδυάσει σπουδαίους στίχους ποιητών και όλα αυτά να γίνουν σύνθημα στα χείλη χιλιάδων.

Ο ίδιος είχε μιλήσει πολλές φορές για την μάχη που έδινε, για το πρόβλημα υγείας του, για τις εύκολες και δύσκολες στιγμές.

Δεν δείλιασε λεπτό, δεν σταμάτησε λεπτό να ελπίζει, να γράφει μουσική, να οργανώνει συναυλίες και δίσκους.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήξερε ότι ο χρόνος του τελειώνει και φρόντισε να τα αφήσει όλα τακτοποιημένα. Το υλικό του στα πολύτιμα χέρια του Θύμιου Παπαδόπουλου και οι φίλοι και συνεργάτες του Θηβαίος, Πασχαλίδης, Θωμαΐδης, Αντωνοπούλου και τόσοι άλλοι πιστοί υπηρέτες των τραγουδιών του.

Ο Θάνος τα κανόνισε όλα και όλα έγιναν όπως ακριβώς τα ήθελε. Ακόμα και η κηδεία του. Το μόνο που δεν μπόρεσε να τακτοποιήσει είναι αυτό το τεράστιο κενό που νιώθουμε όταν κοιτάμε αριστερά τη σκηνή σε κάθε συναυλία με τραγούδια του. Αυτή τη θλίψη που νιώθουμε όταν ψάχνουμε -ακόμα και σήμερα- στη σκηνή να εντοπίσουμε το πιάνο του, να ακούσουμε τον χτύπο στα πλήκτρα, να δούμε τα χέρια του να διευθύνουν.

Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στο Christmas Theater για να παρακολουθήσουμε μια ακόμα συναυλία που είχε ο ίδιος ονειρευτεί.

Όπως είπε ο Οδυσσέας Ιωάννου ο Θάνος ήθελε να παρουσιαστούν τρία έργα του ολόκληρα, μιας και ο ίδιος τα θεωρούσε τριλογία.

«Τροπάρια για φονιάδες»(1977- Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου),  «Εμπάργκο» (1982- Στίχοι: Άλκης Αλκαίος) και «Θάλασσα στη σκάλα» (1999- Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου).

Όπως είπε ο Οδυσσέας Ιωάννου στον πρόλογο της βραδιάς ο ίδιος δεν θέλησε σε καμία περίπτωση να αθετήσει την επιθυμία του Θάνου γιατί δεν περίπτωση που τον συναντήσει σε ένα άλλο σύμπαν δεν θα περάσει καλά.

Οι συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, με την επιμέλεια πάντα του Θύμιου Παπαδόπουλου, έπαιξαν κομμάτια που είχαμε να ακούσουμε καιρό ή δεν είχαμε ακούσει και ποτέ.

Πασχαλίδης, Θηβαίος και Παπακωνσταντίνου ήταν εκεί για να μας θυμίσουν την ευαισθησία των στίχων και τις μελωδίες που τόσο έχουμε αγαπήσει.

Αλλά κυρίως ήταν εκεί η ψυχή του Θάνου μέσα από τις νότες του. Ο Μάξιμος Δράκος έχει πια τη δική του θέση αριστερά στη σκηνή και με εξαιρετική μαεστρία μεταφέρει στο πιάνο όσο καλύτερα μπορεί το πάθος του Θάνου. Και αν κρίνουμε από την προσέλευση, αλλά και από το χειροκρότημα η «Πιρόγα» θα κάνει πολλά ταξίδια ακόμα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024