Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Εξήγγειλε νέο διαγωνισμό έρευνας για πετρέλαιο και αέριο

Αίγυπτος: Εξήγγειλε νέο διαγωνισμό έρευνας για πετρέλαιο και αέριο

Νέο διεθνή διαγωνισμό εξήγγειλε η Αίγυπτος για δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε δύο περιοχές.

Με προεδρικό διάταγμα η Αίγυπτος οριοθέτησε τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της χώρας με την Λιβύη. Το διάταγμα Σίσι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση

Κατόπιν τούτου, η Αίγυπτος εξήγγειλε διεθνή διαγωνισμό για τα δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Δέλτα του Νείλου και τη Μεσόγειο. Ο διεθνής διαγωνισμός ορίστηκε για 12 οικόπεδα, χωρισμένα εξίσου ανάμεσα σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.  Η προθεσμία για τις προσφορές ορίστηκε για τις 30 Απριλίου 2023, αναφέρεται στην ανακοίνωση του διαγωνισμού.

Σφήνα της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων

Στην ουσία, το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η εξέλιξη εξαναγκάζει ουσιαστικά τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης να συρθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθώς η (σ.σ. μονομερής, όπως έχει κάθε χώρα το δικαίωμα) χάραξη ΑΟΖ από την πλευρά της Αιγύπτου αφήνει ουσιαστικά προς βορράν ένα τριεθνές σημείο Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προκειμένου να καθοριστεί περαιτέρω βάσει βεβαίως των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS.

Το προεδρικό διάταγμα

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου και με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

» Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

» Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024