Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Προδομένη αισθάνεται μία ευρωβουλευτής από τον Παντσέρι

Qatargate: Προδομένη αισθάνεται μία ευρωβουλευτής από τον Παντσέρι

Σε συνέντευξη της, μία πρώην ευρωβουλευτής που ανήκει στο ΔΣ της ΜΚΟ Fight Impunity λέει πως αισθάνεται προδομένη από τον Παντσέρι.

«Προδομένη» αισθάνεται μία πρώην ευρωβουλευτής από τον Αντόνιο Παντσέρι. Η Σεσίλια Βίλκστρομ, συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity και βρέθηκε να ελέγχεται για το Qatargate, ενώ δηλώνει πως ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής εκμεταλλεύτηκε την φήμη της.

«Αισθάνομαι αρκετά χρησιμοποιημένη. Έχει χρησιμοποιήσει τα ονόματά μας, τη φήμη μας», είπε η Βίλκστρομ στο POLITICO. «Είναι απλώς μια ξεκάθαρη προδοσία», είπε η φιλελεύθερη Σουηδή πολιτικός, η οποία πέρασε 10 χρόνια ως ευρωβουλευτής, προεδρεύοντας της ισχυρής ομάδας-ομπρέλας όλων των επικεφαλής των επιτροπών στη δεύτερη θητεία της.

«Χωρίς αμφιβολίες, είπα ναι, ένιωσα τιμή και συμφώνησα»

Ο Παντσέρι είχε καταφέρει να βρει οκτώ υψηλού προφίλ πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, από τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό Bernard Cazeneuve και την επικεφαλής του Κολλεγίου Ευρώπης Federica Mogherini, μέχρι τους πρώην επιτρόπους της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο και Emma Bonino. μαζί με την πρώην ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίλκστρομ.

Μάλιστα, όταν ο Παντσέρι την έιχε πλησιάσει, συμφώνησε με χαρά να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Fight Impunity επειδή είχε την τιμή να συμπεριληφθεί ανάμεσα σε τέτοια αξιόλογα ονόματα. «Χωρίς αμφιβολίες, είπα ναι, ένιωσα τιμή και συμφώνησα», πρόσθεσε.

Τώρα αισθάνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να υπήρχε μόνο για να νομιμοποιήσει μια πιθανή εγκληματική δράση— εις βάρος της ζωτικής σημασίας εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν αυτό είναι τώρα ένα μεγάλο πλυντήριο – όπως φαίνεται – τότε είναι τόσο κυνικό, γιατί είναι κάτι που είναι τόσο απαραίτητο στην εποχή που βρισκόμαστε», είπε. Έστειλε ένα email παραιτούμενη μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του σκανδάλου νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

«Δεν έγινε ούτε μία συνεδρίαση του ΔΣ»

Κατόπιν τούτων, η Σουηδή πρώην ευρωβουλευτής ανέφερε ότι μέσα σε τρία χρόνια δεν συγκάλεσε ούτε μία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. «Ανυπομονούσα να συναντηθούμε, κάνοντας τη διαφορά – αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ», είπε. «Δεν μου τηλεφώνησε ποτέ, δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο ούτε μου έστειλε email». Είπε ότι η συμμετοχή της περιορίστηκε σε μια ενιαία διαδικτυακή συζήτηση το καλοκαίρι του 2021.

Μετά το ξέσπασμα της πολιτικής θύελλας που προκάλεσε το Qatargate, η Μογκερίνι, ο Μπονίνο, ο Αβραμόπουλος και ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η εν ενεργεία ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος, δήλωσαν όλοι ότι παραιτήθηκαν. Ο Cazeneuve παραιτήθηκε επίσης, λέγοντας στο γαλλικό περιοδικό Marianne ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από το Fight Impunity και ότι «είναι έξαλλος που το όνομά μου συνδέεται με αυτή την υπόθεση που βλάπτει έναν ευγενή σκοπό και το ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Δεν έλαβα ούτε ένα ευρώ: μηδέν»

Η Fight Impunity καταχωρήθηκε στη Rue Ducale 41 στις Βρυξέλλες, μία υπέροχη τοποθεσία απέναντι από το βασιλικό πάρκο της πρωτεύουσας της ΕΕ, όπου έχουν την έδρα τους πολλοί άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της No Peace Without Justice του Ταλαμάνκα. Αφού οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές στις Βρυξέλλες, με την πρώτη στις 9 Δεκεμβρίου, έκτοτε αφαιρέθηκε η πλάκα στο μπροστινό μέρος του κτιρίου που έφερε το όνομα της οργάνωσης.

Η Βίλκστρομ είπε ότι δεν πληρώθηκε ποτέ και δεν περίμενε να πληρωθεί. «Δεν έλαβα ούτε ένα φλιτζάνι καφέ, ούτε μια καρτ ποστάλ, ούτε ένα email, ούτε ένα ευρώ: μηδέν», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν περίεργο το γεγονός ότι δεν έλαβε ούτε ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης, όπως ένα κουτί σοκολάτες ή ένα μπουκέτο λουλούδια – καθιερωμένη πρακτική των ΜΚΟ όταν εγγράφουν νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή ως χειρονομία για το τέλος του έτους.

Πώς γνωρίζεται με τον Παντσέρι

Η ίδια γνώριζε τον Παντσέρι από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτές, περιγράφοντάς τον ως έναν «πολύ διακριτικό» και «ευγενικό» συνάδελφο που σπάνια μιλούσε. Ήταν λογικό για εκείνη να δημιουργήσει μια τέτοια ΜΚΟ που θα επικεντρωνόταν στην προσαγωγή των δραστών εγκλημάτων πολέμου στη δικαιοσύνη λόγω του ρόλου του ως επικεφαλής της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε η Σουηδή ευρωβουλευτής.

Τώρα, η ευρωβουλευτής διευθύνει ένα ερευνητικό ίδρυμα που ονομάζεται Ίδρυμα Kjell and Märta Beijers. Από τότε που οι Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν επιδρομή σε τουλάχιστον 20 διευθύνσεις στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας συλλήψεις και προχωρώντας σε κατασχέσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά, το σκάνδαλο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024