Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος: Τρία παραδείγματα – Τι θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο

Επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος: Τρία παραδείγματα – Τι θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο

Επιδοτήσεις που θα καλύπτουν έως και το 87% των αυξήσεων των τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Επιδοτήσεις που θα καλύπτουν έως και το 87% των αυξήσεων των τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

Παραδείγματα για οικιακούς καταναλωτές με τη νέα κλιμακωτή επιδότηση

  • Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα, θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 199 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 67 ευρώ
  • Στην περίπτωση νοικοκυριού με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα υπολογίζεται ότι θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 349 ευρώ και μετά την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 128 ευρώ. Αν καταφέρει να εξοικονομήσει 15% ενέργειας συγκριτικά με πέρυσι, θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ
  • Τέλος, ένα νοικοκυριό που εντάσσεται στην τελευταία κλίμακα με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα, το οποίο θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 598 ευρώ, μετά την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 255 ευρώ και αν πετύχει και τον στόχο της εξοικονόμησης θα πληρώσει 220 ευρώ.

Αυτές είναι οι επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

840 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται το 87% της αύξησης
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh, η επιδότηση είναι 280 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 €/MWh.
  • Για τους φούρνους η επιδότηση είναι 292 €/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 €/MWh.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Πηγή: ΟΤ 

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024