Σε διαβούλευση η ανάπλαση της Αρχαίας Κορίνθου
Βασικοί άξονες μεταξύ άλλων του Διαχειριστικού Σχεδίου ανάπλασης της Αρχαίας Κορίνθου, είναι η σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου.
Σε διαδικασία διαβούλευσης τέθηκε η πρόταση ανάπλασης, αξιοποίησης και διαχείρισης της Αρχαίας Κορίνθου με στόχο την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητάς του, αλλά και τη λειτουργική σύνδεση του με το τουριστικό προϊόν της περιοχής και την τοπική οικονομία.
Βασικοί άξονες του Διαχειριστικού Σχεδίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι η σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω της διασφάλισης της προσβασιμότητας, η οργάνωση αναγκαίων χώρων στάθμευσης, ο επανακαθορισμός των εισόδων του πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου και η αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου στο κέντρο του οικισμού. Ανάμεσα στις προτάσεις παρέμβασης είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ωδείου και του Θεάτρου με κατάργηση της ενδιάμεσης οδού, η απελευθέρωση του σημερινού χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση, στο λόφο Ξενία, υπαίθριου χώρου συνάθροισης κοινού, η δημιουργία «Βόρειου Αρχαιολογικού Πάρκου» με το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο και την Αυλή της Λέρνας και σύνδεση με τα Λουτρά Αφροδίτης και του χαμάμ του Κιαμήλ Μπέη. Προτείνονται μέτρα λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης της πλατείας και των οδών σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο.
Η διαβούλευση αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και την παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων όπου συμφωνήθηκε αφενός οι διαδικασίες να είναι σύντομες και αφετέρου το Υπουργείο να υποστηρίξει το αίτημα χρηματοδότησης.
Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Δήμο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, νέο Μουσείο στην περιοχή του Ξενία (υπόσκαφο), νέο αναψυκτήριο ελαφριάς κατασκευής (το παλαιό θα κατεδαφιστεί), νέο θέατρο το οποίο προϋποθέτει παραχωρήσεις από πλευράς δήμου για τις οποίες θα αποφανθεί όταν έρθει η ώρα το δημοτικό συμβούλιο.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2023.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Στόχος μας είναι μέσα από την ιεράρχηση των μνημειακών συνόλων, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τη σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, να δημιουργηθούν νέοι πόλοι πολιτιστικού ενδιαφέροντας εντός αυτού, συμβάλλοντας συνολικά στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και της σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία».
- Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με drones και πυραύλους το Κίεβο
- Συρία: Ερευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
- Σουδάν: Ελλειψη πολιτικής βούλησης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
- Ιράν: Απαγχονίστηκαν 2 άνδρες, ο ένας για «κατασκοπεία» υπέρ της Μοσάντ και ο άλλος γιατί «σκότωσε» αστυνομικό
- Θάνατος Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 2 ετών σε πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ για την παράνομη διακίνηση κεταμίνης
- Διαψεύδουν τα ΗΑΕ ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα, μεσούντος του πολέμου κατά του Ιράν





