Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Μπούμερανγκ του γυρίζει η καταδίκη Ιμάμογλου

Ερντογάν: Μπούμερανγκ του γυρίζει η καταδίκη Ιμάμογλου

Η απόφαση για φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και ισχυρού αντιπάλου του τούρκου προέδρου συσπείρωσε την αντιπολίτευση και έβγαλε χιλιάδες Τούρκους στους δρόμους

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν τυχόν σφάλματα στη διαδικασία έφεσης μετά την απόφαση για φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου – θέλοντας έτσι να δείξει ότι κρατά αποστάσεις εν μέσω καταγγελιών πως η κυβέρνησή του καθοδηγεί τους δικαστές. Αντιμέτωπος με μεγάλο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων υπέρ του Ιμάμογλου, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις.

Στα πρώτα του άμεσα σχόλια για την καταδίκη την Τετάρτη του Ιμάμογλου – που θεωρείται ότι θα ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους του Ερντογάν στη διεκδίκηση της προεδρίας το 2023, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

H απολυταρχική στροφή του Ερντογάν και οι πρακτικές τύπου Πούτιν

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 2019.

«Ακόμη δεν υπάρχει τελική δικαστική απόφαση. Η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τα δικαστήρια έχουν διαπράξει κάποιο σφάλμα, θα διορθωθεί. Προσπαθούν να μας τραβήξουν μέσα στο παιχνίδι τους» ανέφερε ο Ερντογάν.

Υπόθεση προσωπική

«Για τον Ερντογάν η πολιτική είναι προσωπική» γράφει ο «Guardian», «και ο Ιμάμογλου αποτελεί ενδεχομένως τη μεγαλύτερη απειλή για τις ελπίδες επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιμάμογλου έχει ήδη νικήσει τον πρόεδρο μία φορά – το 2019, θριάμβευσε στις επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, αφού το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν αρνήθηκε, όπως ο Τραμπ, να αποδεχθεί την αρχική του νίκη».

Η καταδίκη του Ιμάμογλου έχει συσπειρώσει τον συνασπισμό των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στον Ερντογάν. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπό τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση. «Εχουν υπάρξει πολλές δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες έχουμε επικρίνει σκληρά και εμείς οι ίδιοι, αλλά αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλλει δικαστές ή να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι Κούρδοι

Η αμφισβήτηση της εξουσίας του Ερντογάν μπορεί να περιπλεχθεί περαιτέρω από τις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές του 2023. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία χωρίς την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ομως, σε μια κίνηση που αποδίδεται στους χειρισμούς του Ερντογάν, ένα δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί τον επόμενο μήνα για την απαγόρευση του κόμματος με την κατηγορία ότι υποτίθεται πως διατηρεί διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

Πάντως στην Τουρκία έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα στον απόηχο της καταδίκης του Ιμάμογλου, διότι η απόφαση του στερεί τα πολιτικά δικαιώματα, άρα και το δικαίωμα να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2023 ως αντίπαλος στον Ερντογάν.

Το χρίσμα της οργής

Πολιτικοί αναλυτές εξετάζουν πλέον αν και κατά πόσον το καθεστώς Ερντογάν μπορεί άθελά του να έχρισε ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης έναν πολιτικό που είναι σε θέση να νικήσει τον νυν πρόεδρο, δεδομένης της οργής για τις ενέργειες των δικαστικών αρχών. Η αντιπολίτευση μέχρι στιγμής δεν έχει ορίσει εκείνον που θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο και η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε να δώσει προβάδισμα στον Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν παραμένει σε δύσκολη θέση στις δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι θεωρείται ευρέως ότι έχει βυθίσει την Τουρκία σε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση μέσω της κακοδιαχείρισης των δημοσιονομικών, ενώ έχει καταλύσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πολλών Τούρκων.

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του, ο Ιμάμογλου δήλωσε: «Ο τούρκος πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτή τη διαφθορά. Τέτοιου είδους παιχνίδια δεν θα μπουν στον δρόμο μου – δεν θα απογοητευτώ ούτε θα τα παρατήσω».

Το όνομα του 52χρονου Ιμάμογλου ακούγεται συχνά καθώς οι Τούρκοι που αντιτίθενται στο καθεστώς Ερντογάν συζητούν ποιος πολιτικός από την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης – με επικεφαλής το κόμμα του Ιμάμογλου, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – θα πρέπει να προταθεί ως αντίπαλος του Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Δύο άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο δήμαρχος της Αγκυρας, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις θα είχε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να ανατρέψει τον Ερντογάν από ό,τι ο Ιμάμογλου, και ο επί μακρόν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βετεράνος πολιτικός Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που φαίνεται να έχει τις λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει τον νυν πρόεδρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024