Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας

To παλιό εργοστάσιο τομάτας έχει μετατραπεί σε ένα ξεχωριστό πολυσυλλεκτικό συγκρότημα προσφέροντας σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο στην πόλη του Ναυπλίου.

Τρία χιλιόμετρα πριν την πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου το Φουγάρο, το κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης φωτίζει δυνατά και σε καλεί να σταθείς για να ανακαλύψεις δράσεις, δρώμενα, εκδηλώσεις, γεύσεις, χρώματα, μυρωδιές. Το μέχρι πριν κάποια χρόνια εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο εργοστάσιο κονσερβοποιίας τομάτας «Ανθός», το διατηρητέο αυτό κτίριο μετατράπηκε με πρωτοβουλία της εικαστικού Φλωρίκας Κυριακοπούλου σε σημαντικό φάρο πολιτισμού για τον τόπο της Αργολίδας.

Ναύπλιο: Τα φλαμίνγκο επέστρεψαν για να ξαποστάσουν

Αποστολή του, όπως μας λέει η ίδια «να ανοίγει παράθυρα στις ζωές των ανθρώπων, να εμφυτεύει σε μικρούς και μεγάλους τον σπόρο και την αγάπη της δημιουργικής ζωής, της ατομικής έκφρασης, της συλλογικής δράσης και της πνευματικής αναζήτησης. Να στηρίζει και να επικοινωνεί μέσα από τη λειτουργία των βιβλιοθηκών του και από ποικίλες δράσεις, την ανθρωπιστική σκέψη και τις αξίες που προάγουν τον πολιτισμό και τις ανοιχτές κοινωνίες.

Να προβάλλει το νόημα της Αισθητικής, όχι μόνο μέσα από την Τέχνη, αλλά μέσα από όλα τα μικρά και καθημερινά. Μέσα από τους κήπους, τις μυρωδιές, τα χρώματα, τους ήχους και τις γεύσεις. Όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν, πλαισιώνουν και ομορφαίνουν τις ζωές μας.»

Ο «Ανθός» μεταμορφώθηκε στο «Φουγάρο» και άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο του 2012

Σε μια καταπράσινη έκταση ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να συμμετάσχει σε 5 χώρους εγαστηρίων για παιδιά και ενήλικες, μια βιβλιοθήκη για μωρά που την ονομάζουν «μωρολέσχη», μια γκαλερί 250 τμ και δύο χώρους για εκθέσεις τέχνης και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έναν καταπράσινο κήπο που πλημμυρίζει με φωνές παιδιών τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα.

Παράλληλα σημαντικός ο ρόλος του κοινωνικού φροντιστηρίου Ναυπλίου, στο οποίο συνδράμουν εθελοντικά εκπαιδευτικοί της πόλης, λειτουργεί 5 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή) και πραγματοποιούνται αγώνες Σκακιστικών συλλόγων από την Σκακιστική Ακαδημία Ναυπλίου.

Η κα Κυριακοπούλου στη ξενάγηση της ενθουσιασμένη για την ανταπόκριση του κόσμου αυτή τη δεκαετία μας είπε: «Από το 2012, η μουσική, η τέχνη, το θέατρο, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, εμπλουτίζουν το έργο του Φουγάρου και την παιδεία όλων μας. Ίσως όμως το πιο σημαντικό να μην είναι οι αριθμοί και οι στατιστικές, όσο το γεγονός ότι το Φουγάρο είναι πλέον ένα κομμάτι ζωής του τόπου.

Αυτά τα χρόνια ήρθαμε κοντά σε άτομα, ομάδες, σωματεία και συλλόγους με κοινές αξίες και οράματα. Στηρίξαμε την Πύλη Πολιτισμού, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Άργους και Ναυπλίου, τους Συλλόγους και το Σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες, το Γηροκομείο Ναυπλίου, το Εκκλησιαστικό Συσσίτιο της πόλης, την Πυροσβεστική, Δημόσιους Χώρους πρασίνου, τις Φυλακές Ναυπλίου.

Εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια

Οργανώσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις για γονείς, εκπαιδευτικούς, και άτομα της τρίτης ηλικίας. Τροφοδοτήσαμε Βιβλιοθήκες με βιβλία και εξοπλισμό. Αναπτύξαμε ένα πολυσχιδές πρόγραμμα δημιουργικής εκπαιδευτικής δράσης που υποστηρίζεται από 8 συνεργάτες/ εκπαιδευτικούς. Παράλληλα,τα προγράμματα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και σε σχολεία όλων των βαθμίδων.

Καθημερινά το Φουγάρο συνδιαλέγεται με άτομα και ομάδες, σχολεία και συλλόγους, μικρούς και μεγάλους. Ακούει, προσφέρει, μαθαίνει, μεγαλώνει, ωριμάζει.

Φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, δέκα χρόνια πολλών δράσεων και μέσα στα επόμενα σχέδια μας είναι η δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου μέσα στο πράσινο και με θέα το Παλαμήδι.»

Βόλτα σε ένα πολύχρωμο φουγάρο, ένα μαγευτικό γιορτινό σκηνικό

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας, το FOUGARO ARTCENTER προσκάλεσε την ομάδα Beforelight να σχεδιάσει μια εικαστική εγκατάσταση με φως.

Η ομάδα που έχει σχεδιάσει τις πιο γνωστές light art παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ανά την Ελλάδα, ήρθε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο. Με έμπνευση από την ιστορία του Φουγάρου στις αρχές του 20ού αιώνα και την προγενέστερη λειτουργία του εργοστασίου ως κονσερβοποιίας, η εγκατάσταση αξιοποιεί και αναπτύσσει εικαστικά την ιδέα της κονσέρβας, με κεντρικό στοιχείο τον πειραματισμό με το φως.

Η εικαστική εγκατάσταση Light CAN που θα λειτουργεί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, κυριαρχεί στην Πλατεία και το Παρκάκι, δίνοντας φως και χρώμα στα βράδια του φετινού χειμώνα. Μέρος του έργου υλοποιήθηκε σε ειδικό εργαστήριο με τη συμμετοχή του κοινού του Φουγάρου. Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν – με την καθοδήγηση μελών της ομάδας Beforelight – φωτιστικά αντικείμενα που έγιναν στοιχεία του έργου στην Πλατεία.

Παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις για τα 10 χρόνια

Η FOUGARO GALLERY θα παρουσιάσει την έκθεση «3», του γνωστού Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, που περιλαμβάνει τρεις ενότητες έργων, κυρίως λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί. Θα είναι η τρίτη φορά που παρουσιάζονται έργα του διακεκριμένου ζωγράφου στο ΦΟΥΓΑΡΟ.

Παράλληλα, στο χώρο BLUE2,  για πρώτη φορά έργα της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr, που έχει μακρόχρονη σχέση με την Ελλάδα.  Η έκθεση, με τίτλο «Endangered Portraits», παρουσιάζει μια σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα. Είναι ένας φόρος τιμής στον καρπό που συνδέεται με την ιστορία της Αργολίδας, αλλά και του ίδιου του χώρου , ο οποίος λειτουργούσε το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας «ΑΝΘΟΣ».

Σε μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «3», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να δημιουργηθεί ξενώνας φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες ή συνοδούς τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Endangered Portraits: Η Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, θα δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση.

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας «Πελίτι» – peliti.gr.

 

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024