Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: «Το χρυσό ζευγάρι των Βρυξελλών» - Ο Guardian ξεσκεπάζει την Καϊλή που «μαγνήτιζε τα βλέμματα» και τον «ιστιοπλόο» Τζόρτζι

Qatargate: «Το χρυσό ζευγάρι των Βρυξελλών» – Ο Guardian ξεσκεπάζει την Καϊλή που «μαγνήτιζε τα βλέμματα» και τον «ιστιοπλόο» Τζόρτζι

«Το χρυσό ζευγάρι των Βρυξελλών»

Tο χρονικό του Qatargate, της υπόθεσης που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, με πρωταγωνιστές -μεταξύ άλλων- την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, παρουσιάζει ο Guardian, κάνοντας μάλιστα λόγο για το «χρυσό ζευγάρι» των Βρυξελλών.

Όλα ξεκίνησαν τα χαράματα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, όταν μέλη της ειδικής μονάδας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου είχαν στήσει καρτέρι έξω το διαμέρισμα της Rue Wiertz, κοντά στο κτίριο της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, ναού της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, προκειμένου να συλλάβουν τον άνθρωπο που πίστευαν ότι ήταν στο επίκεντρο της πλεκτάνης, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σε καθεστώς σύγχυσης η Καϊλή – Η πολύωρη ανάκριση και τα «καυτά» ερωτήματα

Ο Τζόρτζι είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολύμηνης απόρρητης έρευνας λόγω υποψιών ότι μια χώρα του Κόλπου – που επιβεβαιώθηκε ανεπίσημα ότι είναι το Κατάρ – προσπαθούσε με μετρητά και πλουσιοπάροχα δώρα να επηρεάσει υπέρ του αποφάσεις στην ολομέλεια.

Ο νεαρός χαρισματικός Ιταλός κοινοβουλευτικός βοηθός με τις πολλές διασυνδέσεις ζούσε στο διαμέρισμα με την ευρωβουλευτή Καϊλή, «που από την εκλογή της το 2014 είδε την καριέρα της να εκτοξεύεται ως διάττων αστέρας για να γίνει μία εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Μόλις ξεμύτισε από το κτίριο ο Τζόρτζι, τον κύκλωσαν οι αστυνομικοί, καθώς η ανάκρισή του και η κατάσχεση του κινητού του κρίνονταν κρίσιμα για την έρευνα.

Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας η αστυνομία είχε κάνει εφόδους σε 16 κατοικίες στις Βρυξέλλες, συνέλαβε άλλα πέντε άτομα περιλαμβανομένης της Εύας Καϊλή, κατέσχεσε φορητούς Η/Υ, τηλέφωνα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Δύο εκ των συλληφθέντων αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

«Ήταν σαν σειρά του Netflix»

Oι αποκαλύψεις των βελγικών ΜΜΕ και η λιτή επίσημη ανακοίνωση προκάλεσαν σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ήταν σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, ή σήριαλ του Netflix» έλεγαν πηγές από την Ευρωβουλή, τις οποίες επικαλείται ο Guardian.

Η πρόεδρός της, Ρομπέρτα Μετσόλα, που βρισκόταν στη Μάλτα για να μιλήσει σε σχολείο, ενημερώθηκε για τις αστυνομικές εφόδους και της ζητήθηκε να επιτρέψει έρευνες και στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να μπορέσει η αστυνομία να σφραγίσει τα γραφεία της Καϊλή και άλλων υπόπτων. Εντός 36 ωρών η Μετσόλα είχε επιστρέψει στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αρμοδιότητες της Καϊλή.

Την περασμένη Κυριακή οι βελγικές δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στην Καϊλή και άλλα τρία άτομα για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Κι ενώ οι αποκαλύψεις προκαλούσαν οργή, νέο σοκ προκάλεσε η δημοσίευση από τη βελγική αστυνομία φωτογραφιών με δεσμίδες χαρτονομισμάτων που βρέθηκαν σε πολυτελείς ταξιδιωτικές αποσκευές και σακ βουαγιάζ σε διάφορες τοποθεσίες. 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα της Καϊλή, άλλες 750.000 ευρώ είχε ο πατέρας της και 600.000 ευρώ στην κατοικία του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Το γκλαμουράτο ζευγάρι…

Η Καϊλή, πρώην τηλεπαρουσιάστρια από τη Θεσσαλονίκη, ήταν μια λαμπερή φιγούρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μαγνήτιζε τα βλέμματα με τα κομψά της φορέματα και τις τσάντες καθώς και το ενδιαφέρον της για τις νομοθεσίες τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Καϊλή και ο Τζόρτζι ήταν ένα χρυσό ζευγάρι» γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Ο Ιταλός κοινοβουλευτικός βοηθός «ήταν ένας ερασιτέχνης ιστιοπλόος, που γέμιζε το λογαριασμό του στο Instagram με φωτογραφίες του να ταξιδεύει με σκάφη σε κρυστάλλινα νερά, ποζάροντας με φόντο ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε χιονοδρομικά κέντρα.

Ο λογαριασμός της Καϊλή την έδειχνε την μιλά σε συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο για την τεχνολογία blockchain, ή να εμφανίζεται καλοδιάθετη σε πρόσφατη επίσημη επίσκεψή της στο Ομάν, όπου πόζαρε με μια μαντίλα να καλύπτει χαλαρά την ξανθή κώμη της».

Η Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μέση Ανατολή κι έχει έντονο ενδιαφέρον για το Κατάρ με αποτέλεσμα ορισμένοι συνάδελφοί της να τη χαρακτηρίζουν λομπίστα του εμιράτου. Ένας εξ’ αυτών ανέφερε ότι είχε πιει καφέ με την Καϊλή, που του ζήτησε τη βοήθειά του «για να βελτιωθεί η διατύπωση» ψηφίσματος για το Κατάρ και το Μουντιάλ 2022.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής απογοητεύτηκε ωστόσο όταν συνάδελφοί της καταδίκασαν με την ψήφο τους τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών, που εργάστηκαν για την κατασκευή των υποδομών για το Μουντιάλ και κάλεσαν το Κατάρ να ερευνήσει το θέμα.

View this post on Instagram

A post shared by Eva Kaili (@evakaili)

Στη διάρκεια της συζήτησης πριν την εν λόγω ψηφοφορία η Καϊλή εξέπληξε τους συναδέλφους της, όταν χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» αγνοώντας τις αναρίθμητες καταγγελίες για τους θανάτους μεταναστών εργατών. Η ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, πρόεδρος της αποστολής της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, είπε ότι η Καϊλή παρουσίαζε «ισχυρές θέσεις, που ήταν συχνά οι ίδιες που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Η ίδια περιγράφει μια επίσκεψη της αποστολής στη Σαουδική Αραβία το 2020, όταν η Καϊλή σε κάθε συνάντηση έθετε ένα θέμα που αφορούσε μια πριγκίπισσα από το Κατάρ, ακόμη και όταν συνάδελφοί της μίλησαν σε έναν οργανισμό που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε λιμοκτονούντες στην Υεμένη. «Όταν πήρε τον λόγο δεν έθεσε ερωτήματα για την Υεμένη, αλλά ήγειρε εκ νέου το θέμα της πριγκίπισσας από το Κατάρ. Σκέφτηκα ότι ήταν λίγο αφελής, ή ότι δεν είχε καταλάβει το σκοπό της συνάντησης» είπε η Νόιμαν στον Guardian.

H Καϊλή δηλώνει αθώα και όπως τόνισε στον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Προς το παρόν παραμένει προφυλακισμένη και την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για να μάθει αν θα αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024