Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΛΔ Κονγκό: 12 άτομα ανάμεσά τους 5 παιδιά δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτική οργάνωση

ΛΔ Κονγκό: 12 άτομα ανάμεσά τους 5 παιδιά δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτική οργάνωση

Πολίτες κάηκαν ζωντανοί μέσα στο σπίτι τους και άλλοι σφαγιάστηκαν με ματσέτες, σύμφωνα με αξιωματούχο της περιοχής όπου βρίσκεται το χωριό στο οποίο επιτέθηκαν τη νύχτα μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στη ΛΔ του Κονγκό.

Δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, δολοφονήθηκαν χθες Παρασκευή σε χωριό στην επαρχία Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, από άγνωστους που υπάρχουν υποψίες πως ανήκουν σε παραστρατιωτική οργάνωση απούσα κατά τις πρόσφατες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ναϊρόμπι, ανέφεραν οι τοπικές αρχές (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, στρατιώτες της ΛΔ του Κονγκό).

«Κάηκαν ζωντανοί»

«Πολίτες κάηκαν ζωντανοί μέσα στο σπίτι τους, άλλοι σφαγιάστηκαν με ματσέτες», είπε ο Ζοζέφ Λοτόμα, τοπικός αξιωματούχος στην περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό που υπέστη επίθεση, το Αλέζα.

Δείτε ακόμα – ΛΔ Κονγκό: Στους 169 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην πρωτεύουσα

Η σφαγή διαπράχθηκε τη νύχτα. Το πρωί, βρέθηκαν τα πτώματα πέντε παιδιών, τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, διευκρίνισε.

Τα θύματα ανήκαν «στην πλειονότητά τους» στη φυλή Λέντου, ανέφερε εκπρόσωπος της κοινότητας αυτής, ο Ζαν Μαρί Ντζάζα.

Σύμφωνα με τον κ. Λοτόμα, «οι δράστες του εγκλήματος δεν είναι κατά συνέπεια η οργάνωση CODECO» (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), που λέει πως υπερασπίζεται τη φυλή Λέντου κι έχει κατηγορηθεί για πολλές σφαγές αμάχων στην επαρχία.

Φοβούνται αντίποινα

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε, αλλά οι δράστες πιθανόν είναι μέλη της «Ζαΐρ», αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας, που λέει πως υπερασπίζει τη φυλή Χέμα.

Η CODECO πήρε μέρος στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό στην Κένυα, όπως αρκετές από τις δεκάδες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ομως η Ζαΐρ δεν αντιπροσωπεύτηκε, απέρριψε την πρόσκληση.

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Λέντου εξέφρασε την ανησυχία πως η CODECO θα προχωρήσει σε αντίποινα. «Καλούμε τους ηγέτες της CODECO να μην πέσουν στην παγίδα των εχθρών τους, να μην απαντήσουν σ’ αυτή την πρόκληση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024