Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόφαση - χαστούκι κατά της ευρωπαϊκής Super League

Απόφαση – χαστούκι κατά της ευρωπαϊκής Super League

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αθανάσιος Ράντος, εισηγείται υπέρ της UEFA στη σύγκρουσή της με τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους

Βαρύ χτύπημα στα σχέδια των εμπνευστών της ευρωπαϊκής Super League από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος εισηγείται υπέρ της UEFA στη σύγκρουσή της με τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους που προσπάθησαν να θέσουν τις βάσεις της Super League.

Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα γίνει γνωστή το 2023 και αναμένεται να συνταχθεί με τα συμπεράσματα του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο πυρήνας της εισήγησης αναφέρει πως «ενώ η ευρωπαϊκή Super League είναι ελεύθερη να δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη ποδοσφαιρική διοργάνωση εκτός του οικοσυστήματος της UEFA και της FIFA, δεν μπορεί παράλληλα με τη δημιουργία μιας τέτοιας διοργάνωσης να συνεχίσει να συμμετέχει στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που διοργανώνονται από τη FIFA και την UEFA χωρίς την προηγούμενη άδεια αυτών των ομοσπονδιών».

Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην UEFA και τη FIFA να απαγορεύσουν στα κλαμπ της Super League τη συμμετοχή σε δικές τους διοργανώσεις όπως επίσης και στους ποδοσφαιριστές τους να αγωνίζονται σε Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Το κρίσιμο σημείο της πρότασης του κ. Ράντου είναι η αναφορά πως οι κανόνες των FIFA και UEFA σύμφωνα με τους οποίους κάθε νέα διοργάνωση υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση, είναι συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για μια ιστορική νίκη της ανώτατης ποδοσφαιρικής Αρχής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε ένα ζήτημα που ουσιαστικά αποτελούσε αγκάθι στα πλευρά της τις τελευταίες δεκαετίες. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει οδηγό και για άλλα αθλήματα, όπως συνέβη αντίστοιχα με την απόφαση «Μπόσμαν».

Η UEFA χαιρέτισε την εισήγηση του κ.Ράντου: «Η γνωμοδότηση ενισχύει τον κεντρικό ρόλο των ομοσπονδιών στην προστασία του αθλήματος, στην τήρηση των θεμελιωδών αρχών της αθλητικής αξίας και της ανοιχτής πρόσβασης σε όλα τα μέλη μας καθώς και στην ένωση του ποδοσφαίρου με κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η πρόταση του κ. Ράντου πιθανόν να εξηγεί τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των αμερικανών ιδιοκτητών της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποεπενδύσουν από την Πρέμιερ Λιγκ και γενικότερα από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τις προηγούμενες ημέρες η Γιουβέντους που διοικητικά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μετά την παραίτηση του Αντρέα Ανιέλι και σύσσωμου του ΔΣ λόγω του οικονομικού σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνιστεί η Βέκια Σινιόρα, αποστασιοποιήθηκε από τη Super League και ζήτησε την επιστροφή της στην Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024