Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Μητσοτάκης «χτυπά» ευθέως τον Ανδρουλάκη

Γιατί ο Μητσοτάκης «χτυπά» ευθέως τον Ανδρουλάκη

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Στο κάδρο της γαλάζιας κριτικής μπαίνει προσωπικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – Πως κλιμακώνεται η επίθεση του Μαξίμου με σταθερή τη σημαία της «αυτοδυναμίας» – Ο ρόλος του Qatargate και οι συνεργασίες

Σε αναπροσαρμογή της εκλογικής στρατηγικής της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ οδηγείται η κυβέρνηση στη σκιά (και) του Qatargate με εμπλεκόμενη την έκπτωτη αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή. Για το… χαμηλό βαρομετρικό που εγκαθίσταται πάνω από τις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι νεοδημοκράτες ρίχνουν την ευθύνη στο Νίκο Ανδρουλάκη, πατώντας όχι μόνο στις δηλώσεις του για το μέχρι πρότινος «πράσινο» στέλεχος, που ο ίδιος «χρεώνει» στη ΝΔ, αλλά επιπλέον και στις αναφορές του για το μετεκλογικό τοπίο.

Δύο είναι οι φράσεις Ανδρουλάκη που πάτησαν το κουμπί της γαλάζιας αντεπίθεσης. Από τη μία ο χαρακτηρισμός «Δούρειος Ίππος της ΝΔ» για την Καϊλή. Από την άλλη η αναφορά του στην «προοδευτική κυβέρνηση» με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, αν και γρήγορα η Χαριλάου Τρικούπη υιοθέτησε και τη διατύπωση «προγραμματική σοσιαλδημοκρατική εναλλακτική».

Για τα μάτια των αναποφάσιστων

Για τα… μάτια των μετριοπαθών αναποφάσιστων κεντρώων, η Ηρώδου Αττικού και η Πειραιώς με έμφαση επαναφέρουν ουσιαστικά στη ρητορική τους την «απειλή» μιας – κατά τον Μητσοτάκη – «πολιτικής τερατογένεσης». Στο κάδρο της γαλάζιας κριτικής μπαίνει προσωπικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι βεβαίως οι… ψηφοφόροι του.

Αυτό που θέλει το γαλάζιο στρατόπεδο είναι να φέρει στο πλευρό του πασοκογενείς αλλά και να «αρπάξει» όσες περισσότερες κεντρώες ψήφους μπορεί – ιδίως του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού χώρου. Ο Μητσοτάκης θα κρατήσει άλλωστε ως το τέλος υψωμένη τη σημαία της αυτοδυναμίας ως «αναγκαιότητα» για τη σταθερότητα.

«Να το γνωρίζουν όσοι εμπιστευθούν ΠΑΣΟΚ…»

Στο πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνεται μια τακτική ταύτισης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «σε επίπεδο ρητορικής και φιλοσοφίας», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Αυτά τα γαλάζια μηνύματα έχουν στόχο να… γαργαλήσουν αντιΣΥΡΙΖΑ αισθήματα, να κινητοποιήσουν, δηλαδή, όσους δεν θέλουν να δουν την επιστροφή της Κουμουνδούρου στην εξουσία.

«Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το είπε με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση» είπε χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε κομματικά στελέχη.

Και από τη βελγική πρωτεύουσα, «μίλησε» ευθέως στη δεξαμενή του Ανδρουλάκη. «Οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μάς το λέει με μισόλογα» είπε, με την αιχμή «να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές».

Αξιοποίηση στελεχών εκτός ΝΔ

Το Μαξίμου ζητεί από τον κυβερνητικό και τον κομματικό μηχανισμό πλήρη κινητοποίηση με στόχο «και την τελευταία ψήφο», δεδομένου του απαιτητικού στόχου επίτευξης αυτοδυναμίας. Και ταυτόχρονα επιμένει να μιλά – και πάλι για την προσέλκυση ψήφων πέρα και πάνω από τη γαλάζια βάση – για αυτοδύναμη αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοκομματική ΝΔ.

Όσο κι αν μπορεί να υπάρχουν γαλάζια στελέχη τα οποία εξακολουθούν να μην νιώθουν άνετα – ή έστω δεν χαίρονται ιδιαίτερα – με κάποια ανοίγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ίδιος με κάθε ευκαιρία φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αξιοποίησης προσώπων εκτός ΝΔ.

«Εχω αποδείξει και ότι έχω τη δυνατότητα να επιλέγω στελέχη αξιοκρατικά και ενίοτε, όποτε αυτό κρίνω ότι είναι απαραίτητο, να επιστρατεύω με την καλή έννοια και στελέχη εκτός των παραδοσιακών τειχών της παράταξης» ήταν η πιο πρόσφατη αποστροφή του ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στο Βέλγιο.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024