Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια: Καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο - «Η θέση της ΕΕ είναι απολύτως σαφής»

Επιστολή Μπορέλ σε Δένδια: Καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Η θέση της ΕΕ είναι απολύτως σαφής»

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε την Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής.

Διαβάστε επίσης: Ηχηρό χαστούκι στον Ερντογάν από τους Ρομά της Θράκης

Τι αναφέρεται

Κατόπιν κάνει αναφορά στη δήλωση του Εκπροσώπου της ΕΕ, όπου επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, η δήλωσή του, έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον κ. υπουργό, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα Κράτη Μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν: «… Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Η επιστολή του κ. Ζοζέπ Μπορέλ ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (17.11.2022).

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο «Έλληνας» Ιμάμογλου και γιατί τον πολεμά ο Ερντογάν

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024