Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα ζωντανά ζώα στις φάτνες - Επιμένει ο Μπέος

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα ζωντανά ζώα στις φάτνες – Επιμένει ο Μπέος

Εκμετάλλευση και κακοποίηση καταγγέλλει φιλοζωική οργάνωση - Για «δήθεν φιλόζωους» κάνει λόγο ο Μπέος

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση ζωντανών ζώων στις φάτνες που έχουν στηθεί για τις γιορτές στην πόλη του Βόλου. Τα ζώα είναι δεμένα και περιορισμένα σε στενούς χώρους, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν κακοποίηση.

Στο μεταξύ έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε η φιλοζωική οργάνωση «A Promise to Animals», ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο υφίστανται κακοποίηση τα ζώα. Η φιλοζωική κατήγγειλε εκμετάλλευση και βάναυση μεταχείριση ζώων και τόνισε ότι τα ζώα δεν είναι εκθέματα.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες-κόλαφος κατά Μασκ για βεβιασμένα θανατηφόρα πειράματα σε ζώα

Η ανακοίνωση της Promise to Animals αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο δήμος Βόλου (…) δημιούργησε δύο φάτνες στο πλαίσιο του στολισμού της πόλης και μέσα σε αυτές τοποθέτησε ζωντανά ζωάκια ως δημόσιο θέαμα. Πώς δικαιολογείται η αυτή απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της ∆ημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη έβαλε ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα ζώα βρίσκονται περιορισμένα μέσα στο χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις… διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια -πολύ μικρής ηλικίας- είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Όσο αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε.

Αντί λοιπόν να μεταφερθεί προκειμένου λάβει την απαραίτητη φροντίδα, προτιμήθηκε να γίνει μία «ξεχωριστή παράσταση» για το κοινό, καλώντας έναν κτηνίατρο να επιληφθεί επιτόπου, πραγματοποιώντας εξέταση και κάνοντας ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών θεατών και επισκεπτών. Αλήθεια, έχει οριστεί και ανατεθεί σε κτηνίατρο η ευθύνη της υγείας των ζώων για όσο καιρό θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να διασφαλίζουν σε συνεχή βάση πως όλα πάνε καλά; Και αν ναι, σε ποιον;

Με αυτή την κίνηση, εκτός από την έκθεση, τα ζώα περιορίζονται και κακοποιούνται, καταλήγοντας στο να έχει δημιουργηθεί μία φάτνη-τσίρκο, με αυτά πρωταγωνιστές. Παραμονές Χριστουγέννων 2022, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση σαν κι αυτή… δηλαδή να χρησιμοποιούνται ζώα ως στολισμός μιας πόλης και ως δημόσιο θέαμα.

Αυτό που είναι πραγματικά απογοητευτικό, είναι το γεγονός πως η «ευφάνταστη” αυτή πρωτοβουλία, δεν είναι κάτι καινούριο. Το να χρησιμοποιεί δηλαδή ο ∆ήμος ζωντανά ζώα ως «στολισμό» της πόλης, είναι μία πρακτική που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ασκήθηκε κριτική και έγινε μήνυση, η οποία αντιμετωπίστηκε με κυνικό τρόπο και άστοχο χιούμορ. Φαίνεται μάλλον πως οι ∆ημοτικές Αρχές δεν πτοούνται.

Αυτή η σκληρή και παράνομη μεταχείριση πρέπει να σταματήσει άμεσα, βάζοντας μια και καλή ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. ∆εν είναι τυχαίο πως η ατιμωρησία έχει οδηγήσει και άλλους σε παρόμοιες πρακτικές. Πρόσφατα στην περιοχή της Ερέτριας για παράδειγμα, μία ομάδα διοργανωτών πήρε δύο μικρά ελαφάκια, τα έκλεισε σε ένα κλουβί και τα έκανε βόλτα στην πλατεία της πόλης για να φωτογραφηθούν με τους επισκέπτες. Πόσο κρίμα…

Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επιβολή του νόμου και στο τέλος είμαστε αισιόδοξοι πως θα γίνει το αυτονόητο. Είναι ευθύνη μας να καταγγέλλουμε την παρανομία και ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει πως εφαρμόζονται οι νόμοι».

Ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος επιμένει στην απόφασή του: «Οι φάτνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην πόλη μας γιατί δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά που τρέχουν να δουν τα ζωάκια και να τα απολαύσουν.
Όλα γίνονται με βάση την νομιμότητα και με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ζώα, φαγητό, νερό, καθαριότητα. Ασχοληθείτε οι δήθεν φιλόζωοι με τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου και μην επιχειρείτε να αμαυρώσετε το γιορτινό κλίμα που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας και το έχουμε όλοι ανάγκη».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024