Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέρασα μια εβδομάδα με τον Δαλάι Λάμα. Να τι έμαθα για την ευτυχία

Πέρασα μια εβδομάδα με τον Δαλάι Λάμα. Να τι έμαθα για την ευτυχία

«Όταν η δουλειά μου με οδήγησε να περάσω λίγο χρόνο με τον Δαλάι Λάμα και τον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο της Νότιας Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου, τα μαθήματα που μου δίδαξαν για την αληθινή χαρά ήταν ανεκτίμητα» λέει η σκηνοθέτις Πέγκι Κάλαχαν.

Αν είχατε τη δυνατότητα να περάσετε μια εβδομάδα με δύο από τους πιο αξιοσέβαστους νομπελίστες του κόσμου και αγαπημένους πνευματικούς ηγέτες, τι θα τους ρωτούσατε;

Ενώ το κεφάλι και η καρδιά μου ξεχείλιζαν στη σκέψη της ατελείωτης σοφίας που θα μπορούσα να αποκομίσω από αυτούς τους άνδρες, είχα ταξιδέψει στην Νταραμσάλα της Ινδίας για έναν διαφορετικό αλλά συναφή λόγο: είμαι σκηνοθέτις και το 2015 συνεργαζόμουν με τον Δαλάι Λάμα και τον εκλιπόντα πλέον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου για να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για τη χαρά. Και εκτός αυτού, δεν άντεχα να διακόψω τα ανελέητα πειράγματά τους μεταξύ τους για να ζητήσω συμβουλές ζωής.

Η Αγιότητα του Δαλάι Λάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου όχι μόνο αυτοχαρακτηρίστηκαν «άτακτα αδέλφια» αλλά παρά το πόσο διαφορετικοί ήταν από πολλές απόψεις, απολάμβαναν να προκαλούν ο ένας στον άλλον ανελέητη ένταση. Όπως είπε η κόρη του Αρχιεπισκόπου Τούτου, Mpho, στην ταινία «συμπεριφέρονται σαν 8χρονα αγόρια μαζί».

Αλλά παρά το παιχνίδι τους, κατάφερα να μαζέψω αρκετή σοφία, την οποία κρατάω κοντά μου αυτές τις γιορτές.

Αυτοί οι δύο αγαπημένοι φίλοι είχαν ως αποστολή να μας βοηθήσουν όλους να δημιουργήσουμε περισσότερη χαρά για τον εαυτό μας. Και βιάζονταν. Λόγω ηλικίας και ασθένειας, φοβόντουσαν ότι αυτός ο χρόνος που περνούσαν μαζί θα ήταν ο τελευταίος τους. Οι συζητήσεις τους έγιναν η βάση για ένα διεθνές μπεστ σέλερ, «Το βιβλίο της χαράς», σε συνεργασία με τον Doug Abrams.

Δείτε το τρέιλερ

Μόνο χαρά

Ο Doug μου ζήτησε να κινηματογραφήσω τους διαλόγους, γεγονός που με οδήγησε στη συν-σκηνοθεσία και παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για την εβδομάδα που πέρασαν μαζί, «Mission: JOY – Finding Happiness in Troubled Times», η οποία κυκλοφόρησε παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει υλικό που δεν έχει ξαναδεί ποτέ κανείς από τις τελευταίες μέρες που πέρασαν μαζί. Το μήνυμά τους είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ. Οδεύουμε προς την «πιο όμορφη εποχή του χρόνου» και όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται. Παλεύουμε με το πώς να φέρουμε «χαρά στον κόσμο» όταν η ζωή είναι γεμάτη άγχος και προκλήσεις.

Το να βρεθούν μαζί δεν ήταν απλό για αυτά τα είδωλα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αντιμετώπισαν απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, αρνήσεις βίζας που προκλήθηκαν από πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου έδινε μάχη με τον καρκίνο. Αν αυτή η αποστολή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, έπρεπε να προγραμματιστεί μεταξύ των θεραπειών του. Ο κινηματογραφικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε από το Δελχί στην ιδιωτική κατοικία του Δαλάι Λάμα 12 ώρες μακριά. Αν κάτι πήγαινε στραβά με τον εξοπλισμό, δεν υπήρχαν κοντινές επιλογές για εφεδρικά αντίγραφα. Αλλά όλα πήγαν χωρίς προβλήματα – και αυτό ήταν η μόνη απόδειξη που χρειαζόμουν ότι στο πλατό βρίσκονταν ιεροί άνθρωποι.

Τα μηνύματα που μοιράστηκαν αυτοί οι δύο ηγέτες προσφέρουν μια διέξοδο προς τα εμπρός για έναν ταραγμένο κόσμο.

Photo: YouTube

Αυτά πήρα μαζί μου:

1. Έχουμε τουλάχιστον κάποια εξουσία πάνω στην ποσότητα της χαράς που βιώνουμε. Οι πνευματικές μας παραδόσεις τονίζουν ότι, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις μας, μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή σχετικά με το πώς θα σκεφτούμε, θα νιώσουμε και θα ενεργήσουμε. Η νευροεπιστήμη το επιβεβαιώνει πλέον αυτό- η έρευνα δείχνει ότι μικρές πράξεις χαράς, όπως η έκφραση ευγνωμοσύνης ή η αποστολή ενός ευγενικού μηνύματος, επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας.

2. Η χαρά και η λύπη είναι αδιαχώριστες. Οι αντιξοότητες που αντιμετώπισαν αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι η χαρά δεν αφορά μόνο την ευτυχία και ότι όλα πάνε καλά. Βγήκαν όντως από τις προκλήσεις τους με θλίψη, αλλά και, κατά κάποιο τρόπο, με περισσότερη χαρά. Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις δυσκολίες να εξαντλήσουν τη χαρά τους, πέρασαν τη ζωή τους αναπτύσσοντας πρακτικές που τους επέτρεπαν να βλέπουν πραγματικά τις σκοτεινές στιγμές ως λίπασμα για να αναπτυχθεί μια ακόμη πιο πλούσια, χαρούμενη ζωή. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου στην ταινία μας «είναι δυνατόν να περάσεις μέσα από τη φωτιά και να βγεις από αυτήν χωρίς να σπάσεις. Στην πραγματικότητα, κάποιος πόνος, ίσως ακόμη και έντονος πόνος, είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη της συμπόνιας».

3. Η χαρά είναι μια εσωτερική δουλειά. Ο Δαλάι Λάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου με δίδαξαν ότι η αληθινή, ακλόνητη χαρά πρέπει να πηγάζει από μέσα μας. Δεδομένου ότι τόσες πολλές περιστάσεις είναι εκτός του ελέγχου μας, αυτό είναι βαθιά καλή είδηση. Αλλά η χαρά γίνεται ακόμα πιο ακραία όταν βγαίνουμε έξω από τον εαυτό μας και εμβαθύνουμε τη σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους. Οι ουσιαστικές σχέσεις είναι ο μητρικός κόμβος της χαράς.

Αυτή τη στιγμή που πολλά πράγματα φαίνονται άσχημα, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Δαλάι Λάμα και του Αρχιεπισκόπου και να γίνουμε καλοί στο να χρησιμοποιούμε τη δράση μας για να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε τη χαρά.

*Με στοιχεία από today.com

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024