Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Πρυτάνεων: Στην Αθήνα συνεχίζεται η 101η Σύνοδος

Σύνοδος Πρυτάνεων: Στην Αθήνα συνεχίζεται η 101η Σύνοδος

Μια ενδιαφέρουσα στιγμή των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των εκπροσώπων των ΑΕΙ, είναι το κείμενο με τις αρχές νέας «Χάρτας» για τη αειφόρο ανάπτυξη, που αποτελεί μια πρώτη συντονισμένη προσπάθεια δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 101η Σύνοδος πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας που γίνεται στην Αθήνα, με «οικοδεσπότη» το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, μέρος των εργασιών της Συνόδου, είναι η βράβευση των ΑΕΙ για την επιστημονική παρουσία τους των τελευταίων 35 ετών, από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό.

Επίσης, στην διάρκεια των επόμενων ωρών και μέχρι αύριο όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες της, θα μιλήσουν στην Σύνοδο για την επιστημονική παρουσία των ΑΕΙ, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Επιστήμης της Βουλής, Χρήστος Ταραντίλης και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας.

Μια ενδιαφέρουσα στιγμή των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των εκπροσώπων των ΑΕΙ, είναι το κείμενο με τις αρχές νέας «Χάρτας» για τη αειφόρο ανάπτυξη, που αποτελεί μια πρώτη συντονισμένη προσπάθεια δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται έτσι για μια σειρά κοινών κανόνων μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων αλλά και κοινών δράσεων με τις τοπικές κοινότητες, ένα «εθνικό κατώφλι αειφορίας» που περιλαμβάνει μια κοινά αποδεκτή δέσμη κριτηρίων. Παράλληλα συζητείται η συγκρότηση ενός διεπιστημονικού Δικτύου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Με αυτό τον τρόπο, τα πανεπιστήμια της χώρας καλούνται να εκσυγχρονίσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα τους και να εκπαιδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση κάθε φοιτητή τους (παράλληλα με τις υπόλοιπες σπουδές του), να ενθαρρύνουν περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων στους περιβαλλοντικούς στόχους των τομέων ενέργειας, υδάτινων πόρων, θαλασσίου περιβάλλοντος, βιοποικιλότητας, υγείας και ποιότητα ζωής στις πόλεις και την περιφέρεια.

Παράλληλα, στόχος των ελληνικών ΑΕΙ είναι η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση για την προμήθεια και αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η διεξαγωγή ή κατασκευή έργων, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ελαχιστοποιημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Την «Χάρτα αειφορίας» συντονίζει ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την διαχείριση και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο Μιχαήλ Σκούλλος, που παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της μαζί με το μέλος του προεδρείου της Συνόδου ΑΕΙ και πρύτανη του Ιονίου πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρο.

Κατά τα άλλα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ δεν αναμένεται να ακούσουν από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας κάποια διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των διοικήσεων τους, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία τους. Έτσι, τρία πανεπιστήμια της χώρας (Θεσσαλίας, Αιγαίου και Μακεδονίας) παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακυβέρνητα, αφού το νέο εκλογικό σύστημα δεν έχει προβλέψει ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση που σχηματιστούν δυο «ομάδες» μεταξύ των 6 εσωτερικών εκλεγμένων μελών του νέου Συμβουλίου τους, οι οποίες διαφωνούν στην επιλογή των εξωτερικών μελών τους.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συζητούν ακόμη το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών λογαριασμών έρευνας τους (Ε.Λ.Κ.Ε.) και προτείνουν νομοθετικές βελτιώσεις, τα θέματα μεταπτυχιακών σπουδών, φοιτητικής μέριμνας κλπ

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024