Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε συγκεκριμένα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάγκη «εκκαθάρισης» της βόρειας Συρίας από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Νέα επικοινωνία είχαν σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν «κοινά ενεργειακά προγράμματα των χωρών τους και ιδιαίτερα σχέδια στον τομέα του φυσικού αερίου», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι δύο συζήτησαν την προετοιμασία για την εξαγωγή και άλλων προϊόντων διατροφής και βασικών αγαθών μέσω του διαδρόμου των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τους διμερείς δεσμούς ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, θέματα ενέργειας και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Εκκαθάριση»

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε συγκεκριμένα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάγκη «εκκαθάρισης» της βόρειας Συρίας από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας η εκκαθάριση από τρομοκράτες της περιοχής κατά μήκος των συνόρων, σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι του 2019», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφερόμενος στους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην βόρεια Συρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε από τον Νοέμβριο ότι θα εξαπολύσει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία για να απωθήσει τους μαχητές των YPG, στους οποίους η Αγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση με έξι νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου.

Οι κουρδικές δυνάμεις αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Το 2019, συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και την Μόσχα έθεσε τέλος στην τουρκική επίθεση με την υπόσχεση της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων για να προστατευθεί η Τουρκία από επιθέσεις που θα μπορούσαν να προέλθουν από το συριακό έδαφος.

Αντίστοιχη συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2019 ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ρωσία, όπως και τις ΗΠΑ, ότι δεν έχουν τηρήσει τις συμφωνίες αυτές και ότι δεν έχουν απομακρύνει από τα συροτουρκικά σύνορα της δυνάμεις των YPG.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία κατά θέσεων κούρδων μαχητών.

Μερικές εκατοντάδες στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή αυτή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία εκδιώχθηκε από τα προπύργιά του στην Συρία το 2019.

Τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει την αντίθεσή της σε μία τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία.

Οι συναντήσεις Πούτιν -Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς έχει προσπαθήσει κατά διαστήματα να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή

Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις, του με τον Ερντογάν, ο ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει ότι «θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο». Είχε προτείνει δε, η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις.

«Όλες οι συμφωνίες που έγιναν τον Αύγουστο εκπληρώνονται. Οι αρμόδιοι υπουργοί εκπληρώνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου», είχε πει.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024