Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μεγαλύτερες σπατάλες χρόνου που μετανιώνουμε όταν μεγαλώνουμε

Οι μεγαλύτερες σπατάλες χρόνου που μετανιώνουμε όταν μεγαλώνουμε

Οι μεγαλύτερες τύψεις για το χρόνο δεν είναι ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο Twitter ή στα σόσιαλ μίντια. Αυτά είναι κακές συνήθειες, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες, πιο συστηματικές σπατάλες χρόνου που πραγματικά έχουν αποτελούν εμπόδιο. Η διόρθωσή τους θα απελευθερώσει χρόνο και ενέργεια.

Δεν ζητάω βοήθεια

«Την πρώτη εβδομάδα στην πρώτη μου δουλειά μετά το κολέγιο, το αφεντικό μου μου έδωσε ένα τεράστιο λογιστικό φύλλο. Μου είπε να το οργανώσω με έναν τρόπο που δεν είχε κανένα νόημα για μένα. Ούσα ένα ήσυχο, δειλό άτομο, απλά έγνεψα, γύρισα πίσω στο γραφείο μου και κοίταζα αυτό το φύλλο για περίπου μια ώρα, ελπίζοντας να βγάλω κάποιο νόημα» γράφει η Κριστίν Γουόνγκ στο lifehacker.com και συνεχίζει.

«Τελικά, ήρθε ο συνάδελφός μου και εξομολογήθηκα ότι δεν είχα ιδέα τι να κάνω. Μου τα εξήγησε όλα, και στη συνέχεια μου έδωσε μια συμβουλή που μου έχει μείνει από τότε: «Μπορεί να αισθάνεσαι χαζός όταν κάνεις ερωτήσεις, αλλά είσαι πιο χαζός όταν δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν ρώτησες».

»Ήταν σκληρό, αλλά αληθινό. Όχι μόνο φαινόμουν σαν κόπανος, αλλά θα μπορούσα επίσης να είχα γλιτώσει αρκετό χρόνο εκείνη την ημέρα ρωτώντας απλά το αφεντικό μου τι εννοούσε. Με έκανε να αναρωτηθώ πόσο χρόνο είχα χάσει με το να μην ζητάω βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια. Όσο χαζός κι αν αισθάνεστε όταν κάνετε ερωτήσεις, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρετε μια απάντηση.

»Αντίστοιχα, το να ζητάτε βοήθεια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε βοήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δικτύωση και η εύρεση ενός μέντορα είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Αν αισθάνεστε ότι έχετε κολλήσει στην καριέρα σας ή αν πρέπει να μάθετε νέες δεξιότητες και δεν έχετε ιδέα πώς να ξεκινήσετε, το να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους στον τομέα σας θα σας βοηθήσει πολύ».

Προσπαθώντας να κάνω τις κακές σχέσεις να λειτουργήσουν

«Οι σχέσεις απαιτούν συντήρηση, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της διατήρησης μιας καλής σχέσης και της προσπάθειας να σωθεί μια κακή σχέση που δεν έχει και πολύ νόημα εξ αρχής» γράφει η Κριστίν Γουόνγκ.

«Υπάρχουν πολλά συναισθήματα στον έρωτα και στις φιλίες, οπότε μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε ή πότε πρέπει να τα παρατήσετε. Όπως πολλοί άνθρωποι, πήρα κάποιες κακές αποφάσεις που σπατάλησαν τόσο τον χρόνο μου όσο και τον χρόνο του ατόμου με το οποίο ήμουν μαζί.

Για παράδειγμα:

  • Νομίζοντας ότι έχω περισσότερα κοινά με το άτομο με το οποίο βγαίνω από ό,τι έχω στην πραγματικότητα
  • Να είμαι σε μια σχέση μόνο και μόνο για να αποφύγω τη μοναξιά
  • Να μένω σε μια σχέση μόνο και μόνο από φόβο μήπως χάσω το άτομο

»Υπάρχουν καλοί λόγοι για να θέλετε να λειτουργήσει μια σχέση, αλλά αυτοί δεν είναι καλοί. Θολώνουν την κρίση σας, παρατείνουν τη δυστυχία σας και σας αποσπούν την προσοχή από τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πούμε ότι όλες οι κακές σχέσεις είναι απόλυτο χάσιμο χρόνου, επειδή μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου από αυτές. Αλλά και πάλι, όσο πιο γρήγορα πάρεις αυτά τα μαθήματα, τόσο το καλύτερο.

Μη μένετε στα λάθη και τις ελλείψεις σας

Το να μαθαίνεται από τα λάθη σας είναι ένα πράγμα. Το να ασχολείστε με αυτά σπαταλάτε το χρόνο σας, μειώνει την αυτοπεποίθησή σας και σας εμποδίζει να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Το να ασχολείστε με αυτά σας κάνει επίσης πιο επιρρεπείς στο να επαναλάβετε τα λάθη σας. Με μία φράση: «Κοιτάξτε μπροστά. Μην κοιτάτε πίσω».

Όταν σκέφτεστε τις εμπειρίες σας σίγουρα βοηθάει. Η αναπόληση σας κάνει να αισθάνεστε αποτυχημένοι. «Όταν νιώθω αποτυχημένος, είναι εύκολο να πω στον εαυτό μου ότι δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσω, γιατί είμαι ήδη χάλια» γράφει η Κριστίν Γουόνγκ.

Φυσικά, από την άλλη, δε γίνεται να προσπερνάτε τα λάθη σας και να τα αγνοείτε. Ο στόχος είναι να αποκομίσετε κάτι από αυτά και στη συνέχεια να απελευθερώσετε την αποτυχία.

«Μία από τις άλλες μεγάλες μου τύψεις είναι ότι δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αποτύχει από φόβο για τις δικές μου αδυναμίες» συνεχίζει η Γουόνγκ

«Ήθελα να ταξιδέψω μετά το λύκειο, αλλά αντ’ αυτού πήγα στο κολέγιο κοντά στο σπίτι μου, επειδή ήμουν πολύ ντροπαλή για να γνωρίσω νέους ανθρώπους και φοβόμουν ότι δεν θα τα κατάφερνα σε μια άλλη πόλη. Μετά το κολέγιο, ήθελα να γίνω ανεξάρτητη συγγραφέας, αλλά αποφάσισα να βρω μια πιο σταθερή, προσιτή δουλειά αντί γι’ αυτό, γιατί αυτό ήταν πιο εύκολο. Δεν είναι κακό να θέλεις να ζήσεις μια σταθερή, άνετη ζωή, αλλά το έκανα για τους λάθος λόγους: επειδή φοβόμουν να αποτύχω.

»Τελικά, κουράστηκα από αυτό. Αποφάσισα να βρω δουλειά που πραγματικά μου άρεσε, να ταξιδέψω περισσότερο και να ζήσω κάπου αλλού. Έκανα πολλά λάθη στην πορεία, και ακόμα και όταν πέτυχα, ένιωθα σαν απατεώνας. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν προσπάθησα νωρίτερα. Ακόμα κι αν είχα αποτύχει, θα είχα μάθει από τα λάθη μου πολύ νωρίτερα».

Ανησυχώ πάρα πολύ για τους άλλους ανθρώπους

Είναι εύκολο να σπαταλάμε χρόνο ανησυχώντας και για τους άλλους ανθρώπους. Μην με παρεξηγήσετε – οι φίλοι και οι αγαπημένοι σας σημαίνουν πολλά για εσάς και θέλετε να αφιερώνετε χρόνο για να τους φροντίζετε. Αλλά ξοδεύουμε επίσης πολύ χρόνο ανησυχώντας για προβλήματα που δεν έχουν σημασία μακροπρόθεσμα.

«Για παράδειγμα, ξόδεψα χρόνια για να εκνευρίζομαι με ανθρώπους που με υπονομεύουν. Παραπονιόμουν γι’ αυτούς, προσπαθούσα να τους καταλάβω, αναρωτιόμουν τι μου συμβαίνει και εμπνέω αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Αυτές οι συνήθειες οδηγούσαν πάντα σε αδιέξοδο, επειδή δεν περιελάμβαναν δράση. Όσο μεγάλωνα, τόσο λιγότερο ανεκτική γινόμουν σε αυτή τη συμπεριφορά και έμαθα να την καταπνίγω εν τη γενέσει της» γράφει η Γουόνγκ.

Η ζήλια τρώει χρόνια

«Αφέθηκα επίσης σε ένα άλλο συναίσθημα που σπαταλάει χρόνο: τη ζήλια. Συνέκρινα τον εαυτό μου με όλους, ήθελα αυτό που είχαν εκείνοι και ένιωθα ανεπαρκής. Όπως τα περισσότερα αρνητικά, καταστροφικά συναισθήματα, το πρώτο (και μεγαλύτερο) βήμα για να το ξεπεράσετε είναι η κατανόησή του» συνεχίζει.

«Έδωσα προσοχή στη ζήλια μου και στο τι την πυροδοτούσε, και στη συνέχεια έμαθα ότι είχε να κάνει λιγότερο με το άλλο άτομο και περισσότερο με τα δικά μου αισθήματα ανεπάρκειας. Εν ολίγοις, αγκάλιασα αυτή τη ζήλια. Ο φθόνος είναι λίγο διαφορετικός, αλλά συχνά προέρχεται από το ίδιο σημείο.

Καμία μεταμέλεια

Η μεταμέλεια είναι ένα ακόμα σημαντικό χάσιμο χρόνου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα βάζετε με τον εαυτό σας. Όσο πιο γρήγορα, όμως, μάθετε από τα λάθη τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να απελευθερώσετε το χρόνο και την ενέργειά σας για να ζήσετε τη ζωή που θέλετε.

*Με στοιχεία από lifehacker.com

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024