Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O χαοτικός, οργιώδης, ερωτικός και σκανταλιάρικος κόσμος του Νίκου Κυριακόπουλου

O χαοτικός, οργιώδης, ερωτικός και σκανταλιάρικος κόσμος του Νίκου Κυριακόπουλου

Στον εκπληκτικό χώρο τέχνης «16 Φωκίωνος Νέγρη» παρουσιάζεται η ατομική έκθεση «The Drawing Project - Works On Paper - Complete Series» του ζωγράφου Νίκου Κυριακόπουλου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του καλλιτέχνη τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων. Κοινός άξονας των εκτιθέμενων έργων δεν είναι άλλος παρά το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης.

Ο Νίκος Κυριακόπουλος συνειδητά επιλέγει τα πλέον απλά υλικά, μολύβια, μελάνια, λαδοπαστέλ και την επιφάνεια του χαρτιού, προτείνοντας ζωγραφικές εικόνες λιτές και απέριττες, μένοντας μακριά από κάθε καλολογική επίδειξη.

Poolsharks, λαδοπαστέλ σε χαρτί, 35 x 50 εκ.

Ο Fragonard στη Ρώμη, χρωματιστό μολύβι σε χαρτί, 20,3 x 15 εκ.

Ο κόσμος του, χαοτικός, οργιώδης, ερωτικός και σκανταλιάρικος μα πρωτίστως βαθιά ανθρώπινος. Στο έργο του συνυπάρχουν μεγάλοι ζωγράφοι από την Ιστορία της Τέχνης με κυρίαρχη φιγούρα αυτή του Lautrec, ζευγάρια που ερωτοτροπούν, conquistadors, Κένταυροι, λουόμενοι, θαμώνες των Αμερικανικών dive bars, ο Δον Κιχώτης.

Birth of Venus, Miami version, χρωματιστό μολύβι σε χαρτί, 35 x 50 εκ.

Paribaba, νερομπογιά σε χαρτί, 24 x 32 εκ.

Ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, μεταξύ άλλων, σημειώνει για το έργο του:

«Οι φιγούρες του Νίκου Κυριακόπουλου έχουν μια ζωντάνια, μια αμεσότητα αίσθησης, διατηρούν μια συγκίνηση από τον άνθρωπο που είναι και ο θεματογραφικός πυρήνας της έκθεσης. Ειδικά στα έργα που απεικονίζεται ο ζωγράφος μπροστά στο μοντέλο, μεταγράφει το δικό του ψυχικό κλίμα· ένα κλείσιμο του ματιού στην ιστορία της τέχνης, όπου ο δημιουργός και το αντικείμενο του πόθου, μπολιάζονται με μια βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση η οποία μπορεί να συγκριθεί με το ερωτικό πάθος. Ο κόσμος του Ν.Κ. είναι ένας κόσμος πραγματικός, ακόμη κι όταν πηγαίνει πίσω στο χρόνο, σάρκινος. Δεν γνωρίζει την πολυτέλεια της μοναξιάς, μα ούτε και τις άδειες ώρες της πλήξης και της ονειροπόλησης. Ο κόσμος του είν’ αυτός που γνωρίζουμε το πρωί στην παραλία, το βράδυ στο μπαρ, ένας κόσμος σε κοινωνία. Η σύνθεσή του, το χρώμα του, η φιγούρα του, είναι αίσθηση, όπως κι αυτή η αμεσότητα στο αίσθημα είναι που καταξιώνει τα ζωγραφικά του στοιχεία. Ο Ν.Κ. έχει αυτό το ιδιαίτερο: κάνει γνήσια ζωγραφική που σε συγκινεί απλά και αβίαστα, χωρίς ν’ απαιτεί πολύπλοκους αναβαθμούς μύησης. Ο καθένας θα βρει εκεί μέσα κάτι δικό του, ανάλογα με τη στάση μπροστά στη ζωή και τις παραστάσεις του. Μα θα βρει οπωσδήποτε κάτι. Κι αυτό είναι μεγάλη περιουσία για τον καλλιτέχνη, μα και συνολικά για το προχώρημα της ζωγραφικής στον τόπο».

Ο Έρωτας, ο Lautrec και η Χορεύτρια, μελάνι και κολάζ σε χαρτί, 35 x 50 εκ.

Ο ζωγράφος και το μοντέλο, λαδοπαστέλ σε χαρτί, 35 x 50 εκ.

INFO

Διοργάνωση:
Νίκος Κυριακόπουλος

Επιμέλεια:
Pencil Squad Studio

Χώρος:
16 Φωκίωνος Νέγρη, 11257 Αθήνα

Διάρκεια:
7 Δεκεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου 2022
24, 25, 26 Κλειστά

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή, 16:00-20:00
Σάββατο, 12:00-17:00

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024