Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Μεγάλες ποσότητες LNG θα χρειαστεί η ΕΕ το 2023

Φυσικό αέριο: Μεγάλες ποσότητες LNG θα χρειαστεί η ΕΕ το 2023

Έρευνα προβλέπει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες LNG για το 2023.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, χωρίς όμως να μπορεί να αποφύγει την εξάρτηση από το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Ήδη για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» της ρωσικής ενέργειας, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης άγγιξαν νέα ρεκόρ.

Η Trafigura προβλέπει ότι η ΕΕ πρόκειται να εισάγει τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου το επόμενο έτος προκειμένου να αντισταθμιστούν οι περιορισμένες ρωσικές ροές. Η ασφάλεια του εφοδιασμού θα παραμείνει ζήτημα και μετά τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Εξαρτημένη από την Ρωσία η Ευρώπη και στο LNG

Τι ανέφερε η Trafigura

«Αναμένουμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου και LNG θα παραμείνουν ασταθείς», δήλωσε η Trafigura. «Ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει το μπλακ άουτ αυτό το χειμώνα, αντλώντας από τα αποθέματα και μειώνοντας τη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες LNG το 2023, δεδομένης της μαζικής μείωσης των ροών από τη Ρωσία».

Για το LNG, η Trafigura διακίνησε 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2022, από 14 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Ο όγκος του φυσικού αερίου παρέμεινε ελάχιστα μεταβαλλόμενος στους 23,7 εκατομμύρια τόνους. Εκτός από την παράδοση του φυσικού αερίου, ο εμπορικός οίκος τοποθέτησε επίσης το καύσιμο σε μισθωμένες αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία

Βάσει των πληροφοριών του Bloomberg, οι εισαγωγές του LNG από την Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε ένα χρόνο. Οι εισαγωγές αυξάνονται με τους επενδυτές να προσπαθούν να καταργήσουν τις ροές μέσω αγωγών.

Ήδη όμως ακόμη και αυτή η εναλλακτική κόστισε στην ΕΕ 12,5 δισ. ευρώ για ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πέρυσι. Η αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο συνέβαλε στο να καταστεί η Ρωσία φέτος ο νούμερο 2 προμηθευτής LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ αλλά μπροστά από το Κατάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και λιμένων.

Το πρόβλημα με τις τιμές εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με ορισμένους παραγωγούς – για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή – που περιορίζουν τον τελικό προορισμό του LNG στους καταναλωτές στην Ασία και εμποδίζουν την περαιτέρω πώλησή του σε υψηλότερη τιμή, το αμερικανικό αέριο αλλάζει ιδιοκτησία τη στιγμή που φορτώνεται σε ένα πλοίο.

Αυτό αφήνει τους αγοραστές ελεύθερους να ανακατευθύνουν την προσφορά οπουδήποτε είναι πιο κερδοφόρο — μερικές φορές εις βάρος των πελατών τους, εάν είναι φθηνότερο να αθετήσουν τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις εγχώριας παράδοσης. «Το LNG των ΗΠΑ δεν έχει προορισμό.», λένε επενδυτές.

Ωστόσο, όσον αφορά τη μεταφορά του στο πλοίο σε τιμές που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως, «η εστίασή μας είναι να είμαστε αξιόπιστοι προμηθευτές, αφοσιωμένοι στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει προς τους πελάτες μας και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την ΕΕ σε αυτή την κατάσταση».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024