Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χειμερινές αποδράσεις στα ορεινά των Τρικάλων

Χειμερινές αποδράσεις στα ορεινά των Τρικάλων

Μια μοναδικής φυσικής ομορφιάς ορεινή περιοχή γίνεται ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, λάτρεις του χειμερινού τουρισμού και των χειμερινών δραστηριοτήτων

Η επίσκεψη στα Τρίκαλα τον χειμώνα και ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του «Μύλου των Ξωτικών» στην πόλη, ενώ για πολλούς η περιοχή αποτελεί αγαπημένο προορισμό κάθε εποχή του χρόνου λόγω των θαυμαστών Μετεώρων. Σίγουρα και μόνο αυτά θα ήταν αρκετά για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή, όμως ο νομός Τρικάλων έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα!

Εδώ στο δυτικό άκρο της Θεσσαλίας όπου η πεδιάδα συναντά τον ορεινό όγκο της Νότιας Πίνδου η φύση γίνεται εξαιρετικά γενναιόδωρη. Μια μοναδικής φυσικής ομορφιάς ορεινή περιοχή γίνεται ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, λάτρεις του χειμερινού τουρισμού και των χειμερινών δραστηριοτήτων.

Καλώς ήρθατε στα ορεινά των Τρικάλων και στην Νότια Πίνδο

Ακολουθώντας τον δρόμο προς τα ορεινά μόλις 20 λεπτά από την πόλη των Τρικάλων θα συναντήσετε την όμορφη κωμόπολη της Πύλης. Το όνομα της, Πύλη ή Πόρτα και η ιστορία της έχει ταυτιστεί με τη γεωγραφική της θέση. Η Πύλη είναι η ανάσα πριν το πέρασμα στη Νότια Πίνδο και πάντα είναι εκεί για να συστήσει στον επισκέπτη όση ομορφιά θα συναντήσει από εκεί και πάνω.

Κάντε μια στάση  στην Τοξωτή πέτρινη γέφυρα «Καμάρα», πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό, που κάποτε αποτελούσε το μόνο δρόμο για την πρόσβαση προς τα ορεινά και θαυμάστε το πανέμορφο τοπίο που την περιβάλει. Ακριβώς απέναντι στην άλλη όχθη του Πορταϊκού ο βυζαντινός ναός της Πόρτας Παναγιάς, σωζόμενο καθολικό της μονής των Μεγάλων Πυλών, αξίζει την επίσκεψη σας.

Αφήνοντας την Πύλη και ακολουθώντας το πέρασμα στη Νότια Πίνδο ανηφορίζεται  απολαμβάνοντας ήδη ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο μοναδικής βιοποικιλότητας. Στο δρόμο σας βλέπετε τα πρώτα χωριά της περιοχής καρφιτσωμένα στις πλαγιές των βουνών και σύντομα τις καμινάδες των σπιτιών και των ξενώνων της Ελάτης να καπνίζουν.

Η Ελάτη χτισμένη αμφιθεατρικά στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κόζιακα σε υψόμετρο 921 μέτρων, με εύκολη πρόσβαση και μόλις 40 λεπτά από την πόλη των Τρικάλων αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Το όνομά της χάρη στην πυκνότητα των φρουρών της τα έλατα.

Στην περιτριγυρισμένη από το ελατόδασος και χιονισμένη Ελάτη, σε ένα τοπίο παραμυθένιο, ο ταξιδιώτης θα βρει το χειμερινό του καταφύγιο. Λιθοστρωμένοι δρόμοι, παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, καφέ και ιδιαίτερα στέκια με σεβασμό στην ορεινή φυσιογνωμία του τοπίου συμπληρώνουν το σκηνικό. Εδώ τα τζάκια ζεσταίνουν τη διάθεση μαζί με μια ζεστή κούπα σοκολάτας ή ένα αρωματικό τσάι του βουνού.

Έξω από τους πετρόχτιστους οικισμούς της, ο Κόκκινος Βράχος, η Αρκουδόπετρα, το Σπήλαιο Μπέη αποτελούν σημεία για εξερεύνηση, πεζοπορία και δράση.

Μόλις 20 λεπτά μετά την Ελάτη τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ο τόπος που κάποτε αποτελούσε το κέντρο των κτηνοτρόφων της περιοχής, σήμερα παραμένουν στο επίκεντρο με το Χιονοδρομικό Κέντρο τους να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Με την οδική πρόσβαση να μην διακόπτεται σχεδόν ποτέ και με αμέτρητες επιλογές αναψυχής και δραστηριοτήτων δικαιολογημένα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Περτουλίου κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία του να δαμάσει το λευκό τοπίο με τα χιονοπέδιλά του, να νιώσει τη σπίθα της χειμερινής περιπέτειας και να χαρεί με απίθανους τρόπους τη φύση. Με τρεις χιονοδρομικές πίστες χαρίζει την απόλυτη ασφάλεια στους αρχάριους σκιέρ αλλά και την απόλυτη εμπειρία στους πιο απαιτητικούς χιονοδρομείς. Η βόλτα με το τηλεφερίκ προς την κορυφή και η θέα του χιονισμένου ελατοδάσους από ψηλά θα συνοδεύει καιρό μετά τη μνήμη σας.

Εδώ κάθε ηλικία βρίσκει τη χειμερινή της διέξοδο μιας και εκτός από σκι, προσφέρονται οργανωμένες υπηρεσίες και δραστηριότητες όπως ιππασία, βόλτα με έλκηθρο, οχήματα χιονιού καθώς και τοξοβολία, ορειβασία και πεζοπορία στο δάσος, με την καθοδήγηση πάντα έμπειρων οδηγών.

Και όταν πλέον η άθληση ίσως σας κουράσει, ένας ζεστό ρόφημα στο σαλέ του χιονοδρομικού με θέα τις απέναντι χιονοσκέπαστες κορυφές του Κόζιακα θα σας αναζωογονήσει.

Πολύ κοντά, λίγο πιο πάνω, το παραδοσιακό χωριό του Περτουλίου διατηρεί μέρος από την παλιά αρχοντική του αίγλη ως κεφαλοχώρι της περιοχής και αμέσως μετά το Νεραϊδοχώρι το χωριό των θρύλων, όπως μαρτυρά και το όνομα του, κατάφυτο αλλά και πρωτοχιονισμένο κατά τους χειμερινούς μήνες με ανέγγιχτο φυσικό τοπίο και γνήσια τρικαλινή παράδοση.

Το ταξίδι στην ομορφιά της νότιας Πίνδου δεν σταματά εδώ και για όσους θέλουν να την εξερευνήσουν ακόμη περισσότερο μπροστά τους ανοίγεται η περιοχή του Ασπροποτάμου. Η καρδιά της Πίνδου αναπνέει εδώ. Τα χωριά της περιοχής του Ασπροποτάμου είναι μια ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας του νομού Τρικάλων και όχι μόνο. Εδώ η ανέγγιχτη φύση δίπλα στα νερά του Αχελώου, γεννάει κάτι μυθικό.

Όλη η ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων, από την Πύλη, την Ελάτη, το Περτούλι, αλλά και τα γύρω λιγότερα γνωστά χωριά και τον Ασπροπόταμο, αποτελεί μια κιβωτό για τους φυσιολάτρες με μονοπάτια και διαδρομές σε δάση και κορυφές, ποτάμια, παραδοσιακά γεφύρια, πέτρινα ορθωμένα αρχοντικά, παραδοσιακούς οικισμούς, μονές και εκκλησίες.

Τα παραδοσιακά ξενοδοχεία και οι ξενώνες της περιοχής θα σας προσφέρουν άριστη διαμονή με όλες τις ανέσεις για όσο χρόνο εσείς αποφασίσετε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Η θερμή φιλοξενία των ντόπιων, οι παραδόσεις, οι γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας και η διάθεση για εξερεύνηση και δράση θα σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα.

Ο χειμώνας εδώ, στα ορεινά του νομού Τρικάλων, ήρθε και διαμορφώνει ένα μοναδικό πεδίο δράσης σε ένα τόπο που αξίζει κανείς όχι απλά να επισκεφτεί αλλά και να τον ζήσει με όλες του τις αισθήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες  για όλα όσα μπορείτε να δείτε και να ζήσετε στην περιοχή θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού του νομού elaMeteoraTrikala.com.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024