Ο δευτερογενής τομέας είναι αυτός που προσφέρει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά παραγόμενο προϊόν, προστατεύοντας την εγχώρια οικονομία από εισαγόμενο πληθωρισμό

Μια εικόνα με ένα πορτοκάλι και ένα αυτοκίνητο συνηθίζεται να δίνεται ως παράδειγμα στις οικονομικές σχολές για να δείξει το πόσα πορτοκάλια πρέπει να εξαγάγει η Ελλάδα για να πληρώσει την εισαγωγή ενός αυτοκινήτου. Αυτό περιγράφει με απλά λόγια το εξωτερικό ισοζύγιο και το γιατί είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα. Διότι η αξία των εισαγωγών είναι υψηλότερη από εκείνη των εξαγωγών.

Ή αλλιώς, παράγει και εξάγει λιγότερα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας από ό,τι εισάγει. Το έλλειμμα ανοίγει την πόρτα για την είσοδο του εισαγόμενου πληθωρισμού που περιορίζει εισοδήματα και δημιουργεί συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης. Ετσι, η στήριξη της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους αποτελεί απόφαση κομβικής σημασίας για την ίδια την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά.

Διότι ο δευτερογενής τομέας είναι αυτός που προσφέρει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά παραγόμενο προϊόν, προστατεύοντας την εγχώρια οικονομία από εισαγόμενο πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, συγκρίνοντας διάφορους δείκτες, η ελληνική οικονομία έχει μικρότερο δευτερογενή τομέα από ό,τι θα έπρεπε προκειμένου να δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας – και υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και υψηλότερα εισοδήματα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr