Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες στην Αθήνα και και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, τιμώντας τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα πριν από 14 χρόνια.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια, από όπου ξεκινά η μεγάλη πορεία προς τη Βουλή. Το κλίμα είναι τεταμένο μετά και το περιστατικό του πυροβολισμού από αστυνομικό του 16χρονου Ρομά που χαροπαλεύει. Συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής, της φτώχειας και της εξαθλίωσης είναι αυτά που κυριαρχούν.
Το «παρών» στην πορεία δίνουν ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, που έχασε τη ζωή του έναν μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, και η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα.
Στις 16:00 ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Επί ποδός είναι περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο, όπως και η οδός Πανεπιστημίου.
Στα Εξάρχεια, αρκετός κόσμος έχει περάσει από το πρωί από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για να αφήσει ένα λουλούδι.
Δείτε φωτογραφίες από την πορεία
16 προσαγωγές στην πρωινή πορεία
Νωρίτερα, μαθητές, φοιτητές και διάφορες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.
Η Πανεπιστημίου έκλεισε και η παρουσία της αστυνομίας στους γύρω δρόμους ήταν έντονη. Μάλιστα, έγιναν προληπτικοί έλεγχοι σε σακίδια, ενώ πραγματοποιήθηκαν κάποιες προσαγωγές, περίπου 16 στον αριθμό.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59