Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνταξιούχοι: Οι εκλογές φέρνουν επιστροφή αναδρομικών σε όλους

Συνταξιούχοι: Οι εκλογές φέρνουν επιστροφή αναδρομικών σε όλους

«Πολιτική λύση» εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ

Οι εκλογές… φέρνουν αναδρομικά σε όλους του συνταξιούχους. Παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές κυβερνητικές δηλώσεις για την επέκταση των αναδρομικών και στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, πληροφορίες του Ο.Τ. επιμένουν ότι το θέμα αυτό θα λυθεί – με θετικό τρόπο για τους συνταξιούχους – τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση εξετάζει – και είναι πολύ κοντά – στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέχρι ώρας τα κυβερνητικά στελέχη, απέκλειαν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το θέμα αυτό επανέρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές, γεγονός που αναθερμαίνει το ενδεχόμενο αναζήτησης θετικής λύσης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ενδεχόμενο «πολιτικής λύσης» δεν έχει αποκλείσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ,  δεν απέκλειε το ενδεχόμενο «τα αναδρομικά – στο σύνολό τους ή μέρος αυτών – να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους σε δόσεις».

«Θα εξετάσουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα για τη χορήγησή τους σε δόσεις», είχε δηλώσει σχετικά.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020 δικαιούνται αναδρομικά δώρα και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται περίπου για 350.000 συνταξιούχους, ενώ η πλειονότητα – περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι – έχουν απωλέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών.

Η απόφαση  αφορά αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών συντάξεων που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Για την χρονική αυτή περίοδο έχουν ήδη δοθεί αναδρομικά τα οποία αφορούν τις μειώσεις που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις τους.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν χορηγεί αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση Δώρων σε όλους τους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020. Δηλαδή την ημερομηνία ψήφισης του νόμου με τον οποίο δόθηκαν τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις, αποσβένοντας – με τον τρόπο αυτό – τις υπόλοιπες αξιώσεις για επικουρικές και δώρα.

Έτσι με την δικαστική αυτή απόφαση, περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές, μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα διεκδίκησης, ενώ οι 1.300.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.

Το κόστος

Τυχόν υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σύνολο των συνταξιούχων, οδηγεί σε αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ  του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές  στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως που προκάλεσαν την τελευταία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: OT

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024