Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συντάξεις: Από τον Μάρτιο και αναδρομικά οι αυξήσεις

Συντάξεις: Από τον Μάρτιο και αναδρομικά οι αυξήσεις

Οι τελικές αποφάσεις αφορούν τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων οι οποίοι θα δουν κατευθείαν αύξηση στη σύνταξή τους

Στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου 2023 θα καταβληθεί η αύξηση 6%-7% των συντάξεων από τη νέα χρονιά. Πρόκειται για μια τονωτική παρέμβαση στις απολαβές των συνταξιούχων, η οποία συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο.

Η αύξηση στις συντάξεις δεν αποκλείεται να φθάσει κοντά στο 7%. Και αυτό γιατί το ποσοστό θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο. Δύο μεγέθη που κινούνται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τις αρχικές προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: Αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 – Παραδείγματα

Ο ετήσιος πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει αν δεν ξεπεράσει το 10% «κλείνει» στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Επομένως το ακριβές ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων αναδρομικά από την 1η/1/2023 θα είναι στο τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου.

Επειτα από 12 χρόνια

Στο θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις έκανε αναφορά και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης (Σκάι), επισημαίνοντας μάλιστα ότι «έπειτα από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση». Ο Χατζηδάκης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα, υπογραμμίζοντας τα εξής:

Παράδειγμα 1: Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης θα ανέλθει στο 7%, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 750 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 53 ευρώ, ενώ το ετήσιο όφελος θα είναι 636 ευρώ (δηλαδή το 85% της 13ης σύνταξης). Ομως, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους επιλέξιμοι για το επίδομα των 250 ευρώ. Επομένως, αν προστεθεί στα 636 ευρώ, που είναι το ετήσιο όφελος από την αύξηση, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ, το όφελος φτάνει τα 886 ευρώ.

Παράδειγμα 2: Με σενάριο αύξησης 7%, συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 900 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 63 ευρώ και ετήσιο όφελος 756 ευρώ (δηλαδή το 90% της 13ης σύνταξης).

Παράδειγμα 3: Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης διαμορφωθεί στο 7%, κάποιος που λαμβάνει αναπηρική σύνταξη των 514 ευρώ, θα έχει μηνιαίο όφελος 36 ευρώ και ετήσιο όφελος 432 ευρώ. Αν προστεθεί και το ποσό της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ, το συνολικό όφελος θα ανέλθει στα 682 ευρώ.

Αναδρομικά

Στο μεταξύ, τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020.

Όπως τόνιζε στα ΝΕΑ ανώτατη κυβερητική πηγή τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο σε όσους κατέθέσαν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, πρόσθεσε η ιδια πηγή. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαιωθούν κινειται  στα  600-700.000  ευρω.

Οι πληρωμές

Στο μεταξύ, από την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ξεκινούν από τον ΕΦΚΑ οι πληρωμές των συντάξεων Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, την Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, ενώ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024