Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την μελέτη για την αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος του ΝΑΤ δημοσιοποίησε ο Δήμος Μαραθώνα

Την μελέτη για την αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος του ΝΑΤ δημοσιοποίησε ο Δήμος Μαραθώνα

Απώτερος σκοπός του Δήμου Μαραθώνα είναι η αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, να βοηθηθεί τεχνητά μια περιοχή που δυσκολεύεται να αναγεννηθεί φυσικά.

Ο Δήμος Μαραθώνα παρουσίασε την μελέτη αναβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος της έκτασης του ΝΑΤ που αφορά στις δενδροφυτεύσεις που θα γίνουν στην περιοχή για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, μετά την καταστροφική φωτιά που έπληκε το 2018 την ευρύτερη περιοχή στο Μάτι.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος, «απώτερος σκοπός είναι η αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, να βοηθηθεί τεχνητά μια περιοχή που δυσκολεύεται να αναγεννηθεί φυσικά, με στόχο την βελτίωση της αισθητικής του τοπίου, τη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή και μελλοντικά την αξιοποίηση των εδαφών για ανάπτυξη.

Η παρουσία της βλάστησης στην περιοχή έχει σαν σκοπό τη συγκράτηση των εδαφών, την αντιπλημμυρική προστασία αλλά και τον εμπλουτισμό της σύνθεσης της βιοκοινότητας. Ο σκοπός πραγματοποίησης των φυτεύσεων είναι κυρίως προστατευτικός και αισθητικός. Η επιλογή των ειδών που θα χρησιμοποιηθούν έγινε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Τα είδη να είναι άριστα προσαρμοσμένα στις καιρικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής.
  2. Να εντάσσονται αρμονικά στο υπάρχον διαμορφωμένο τοπίο και περιβάλλον όσον αφορά τη βλάστηση.
  3. Να είναι ανθεκτικά στην πυρκαγιά και να δημιουργήσουν, με τα ήδη υπάρχοντα είδη, πυρανθεκτικότερες συστάδες σε μελλοντικό επεισόδιο πυρκαγιάς.
  4. Επιδίωξη είναι η δημιουργία μικτών συστάδων με εισαγωγή νέων ειδών εκτός των ήδη υπαρχόντων, ώστε να αυξηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Η διάταξη των φυτικών ειδών επιλέχθηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε αφενός να εμπλουτίσει την υπάρχουσα βλάστηση και αφετέρου να δημιουργήσει συνθήκες οργανωμένου χώρου πρασίνου, σχεδόν πλήρως καλυμμένου, από δασικά είδη.

Επιλέχθηκαν δένδρα τοποθετημένα είτε με τη μορφή δενδροστοιχίας (γραμμικά) είτε με τη μορφή  συστάδας (παραλιακό τμήμα του ακινήτου) είτε με τη μορφή Κανάβου σε αποστάσεις μεταξύ των δένδρων 5×5 μέτρα, αλλά και θάμνοι.

Η φύτευση δασικής βλάστησης, στην περιοχή μελέτης θα αναβαθμίσει το υπάρχον δασικό οικοσύστημα και θα εξυπηρετήσει τους παρακάτω σκοπούς:

  • Τη μείωση της ρύπανσης και την αποφυγή διαβρώσεων.
  • Την αισθητική βελτίωση του τοπίου.
  • Την αύξηση του δάσους – φυσικού αποθέματος.

Ο συνολικός αριθμός είναι πάνω από 5.500 δέντρα και θάμνοι.»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024