Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ζητούμενο η απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ζητούμενο η απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, επανέλαβε πως το ζητούμενο να βρεθεί τρόπος ώστε οι Δήμοι να λειτουργήσουν απρόσκοπτα έως τις εκλογές του 2023.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις που έδιναν υπερ-ενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στην παράταξη του Δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι καταρχήν σεβαστή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και πρόσθεσε:

«Αυτό που οφείλουμε να εξετάσουμε αφορά τους λόγους που οδήγησαν το 2019 το Υπουργείο Εσωτερικών να θεσπίσει τις διατάξεις αυτές, όντας ο μόνος τρόπος που ίσως υπήρχε για να μπορέσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκούν τα καθήκοντα για τα οποία επιλέχθηκαν από τους ψηφοφόρους τους.

Με την απόφαση του ΣτΕ,  ζητούμενο παραμένει η διασφάλιση του τρόπου λειτουργίας των Δήμων απρόσκοπτα μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Να βρεθεί επίσης τρόπος προσαρμογής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θεωρώ πως το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αναλύσει την απόφαση και να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις».

Η αιτία του προβλήματος δεν είναι λοιπόν ούτε οι συγκεκριμένες διατάξεις, ούτε  η απόφαση του ΣτΕ, αλλά ο πολύ κακός εκλογικός νόμος του 2019,  που αποδεδειγμένα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και παράλληλα  στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Γνωρίζουμε πως συμπεριλαμβανομένων και των επίμαχων διατάξεων που ψηφίστηκαν τότε, δυστυχώς βιώνουμε περιπτώσεις Δήμων που αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις για απλά καθημερινά θέματα που απασχολούν.

Θα πρέπει επίσης να μην λησμονούμε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 οι πολίτες ψήφισαν τον Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις που τους εξέφραζαν προκειμένου να εφαρμόσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα, το οποίο με την σύνθεση των επιτροπών του 3852 και το σύστημα της απλής αναλογικής, αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν.

Είναι γνωστό πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητούσε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος εν όψει των εκλογών του 2023 προκειμένου να είναι εφικτό να διοικούνται απρόσκοπτα οι Δήμοι.

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024