Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι, είναι από αμέλεια

Τα περισσότερα σπίτια έχουν στολιστεί για τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό και η Πυροσβεστική δίνει συμβουλές στους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που πιάσει φωτιά το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

O χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την έναρξη μέχρι την εξάπλωση της φωτιάς είναι πάρα πολύ λίγος, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε στο σπίτι μας έναν φορητό πυροσβεστήρα, όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον ειδικό το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι,  είναι από αμέλεια. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύουν και να μην αφήνουν στην πρίζα ηλεκτρικές συσκευές ενώ φεύγουν από το σπίτι.

Τι κάνουμε αν πιάσει φωτιά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε σε πυροσβεστικό σταθμό στο Μαρούσι όπου πυροσβέστης έβαλε ζωντανά φωτιά σε ένα μικρό δέντρο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής,  ανέφερε ότι στόχος είναι να δείξουν πόσο γρήγορη είναι η καύση του.

«Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις ενός μάχιμου πυροσβεστικού σταθμού για να αποδείξουμε πόσο γρήγορη είναι η καύση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να καεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάρα πολύ λίγος. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό το οποίο προέχει και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλειά μας, ειδικά  μέσα σε ένα διαμέρισμα, είναι να βγάζουμε αυτά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από το από την πρίζα», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, στη δημόσια τηλεόραση.

Απαραίτητος ο φορητός πυροσβεστήρας

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι χρήσιμο να έχουμε στο σπίτι μας έναν φορητό πυροσβεστήρα.

«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να αποσοβήσει μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα, σε ένα σπίτι. Είμαστε μάρτυρες σε τέτοιου είδους πυρκαγιές και μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά μπορούν να προληφθούν» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Αρτοποιός, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο από ασφυξία λόγω του καπνού σε έναν κλειστό χώρο λέγοντας ότι οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες.

«Ο καπνός είναι ικανός να μας δημιουργήσει ασφυξία. Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί. Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Βγάζουμε τα λαμπιόνια όταν κοιμόμαστε και όταν φεύγουμε από το σπίτι μας», συμβούλευσε τον κόσμο.

Τι κάνουμε σε περίπτωση γενικής πυρκαγιάς

Σε περίπτωση γενικής πυρκαγιάς πρέπει: « Να κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη και να υπάρχει πυροσβεστήρας ανά όροφο. Είναι τόσο απλό» είπε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να καίγεται , ένα σπίτι από μια αμέλεια της στιγμής, από ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι είναι από αμέλεια. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύουν και να μην αφήνουν στην πρίζα ηλεκτρικές συσκευές ενώ φεύγουν από το σπίτι. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να καθαρίσουν οι πολίτες την καύσιμη ύλη στις αυλές και γύρω από τα σπίτια τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr