Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορά Ακινήτων: Πέφτουν οι τιμές σε Μόναχο και Φρανκφούρτη

Αγορά Ακινήτων: Πέφτουν οι τιμές σε Μόναχο και Φρανκφούρτη

Μεγαλώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία στον τομέα της αγοράς ακινήτων.

Εδώ και αρκετά χρόνια η αγορά ακινήτων στην Γερμανία ήταν από τις πιο ανθεκτικές. Όμως η επόμενη διετία αναμένεται να είναι κρίσιμη, σύμφωνα με αναλυτές. Για αυτό ευθύνεται η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα.

Ήδη τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Interhyp, το δεκαετές επιτόκιο έχει σημειώσει αύξηση στο 3,9% από 1% στις αρχές του έτους. Ο παράγοντας αυτός φέρνει κάμψη της ζήτησης για τα στεγαστικά δάνεια.

Διαβάστε επίσης: Στήριξη μόνο ευάλωτων δανειοληπτών συζητούν οι τράπεζες – Τα τέσσερα μέτρα

Το αντίκτυπο

Η Deutsche Bank αποκαλύπτει ότι οι τιμές υποχώρησαν κατά 5% από τον Μάρτιο. Ο Γιόχεν Μέμπερτ, μακροοικονομικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, προειδοποιεί μάλιστα ότι θα κάνουν βουτιά 20% με 25% σε σχέση με τα υψηλά τους κατά το διάστημα που θα διαρκέσει η ύφεση.

Ακόμη, η Deutsche Bank αποφεύγει προς στιγμήν να δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος της ύφεσης στη γερμανική αγορά στέγης. Ωστόσο σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Μέμπερτ σημειώνει πως δεν θα τον εξέπληττε να δει τον «πάτο» μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Η έκθεση της UBS για την αγορά ακινήτων στην Γερμανία

ΟΜίχαελ Φόιγκτλεντερ του Cologne Institute for Economic Research επισημαίνει πως εάν δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση, οι τιμές κατοικίας θα συνέχιζαν να αυξάνονται. «Τώρα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία αντιμετωπίζουμε πολύ δραματική προσαρμογή των συνθηκών» σημειώνει. Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις φούσκες στο real estate, συμπεριέλαβε δύο γερμανικές πόλεις. Την Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Στην πρώτη τετράδα του δείκτη Global Real Estate Bubble Index, τις προσδιορίζει ως προορισμούς με «έντονα χαρακτηριστικά φούσκας».

H UBS προσδιορίζει ως χαρακτηριστικά φούσκας την αποσύνδεση των τιμών κατοικίας από το τοπικό εισόδημα. Το ύψος των ενοικίων και ευρύτερα ανισορροπίες στην τοπική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης. Αλλά και της ραγδαίας αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Για το σύνολο της γερμανικής αγοράς πάντως η UBS βλέπει «σοβαρή διόρθωση» και όχι το σπάσιμο μίας φούσκας. Όπως εκείνο που είχαμε κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το Ifo Ιnstitute επιμένει ότι οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας αρχίζουν να βελτιώνονται (και κατά συνέπεια και ο πόνος στην αγορά στέγης θα περιοριστεί), καθώς η ενεργειακή κρίση αποδείχθηκε πιο ήπια από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024