Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις - Αμετανόητος ο Ραϊσί

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις – Αμετανόητος ο Ραϊσί

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε σήμερα πως η Ισλαμική Δημοκρατία εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, υπεραμυνόμενος του κυβερνώντος συστήματος εν μέσω καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ένα ανώτατο σώμα κρατικής ασφαλείας δήλωσε πως 200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, ένας αριθμός σημαντικά χαμηλότερος εκείνου που δίνουν ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διανύουν τον τρίτο μήνα οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις, που διανύουν τον τρίτο μήνα, ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών που επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες για το χιτζάμπ.

Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση οργισμένων Ιρανών όλων των κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές στη θρησκευτική ηγεσία της χώρας μετά την Επανάσταση του 1979.

Παρά τη βάναυση καταστολή, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ζητούν να τεθεί τέλος στην ισλαμική κυβέρνηση.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένους εχθρούς, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

«Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό Σύνταγμα στον κόσμο» επειδή συνδυάζει «τα ιδανικά με τη δημοκρατία», είπε ο Ραϊσί σε μια ομιλία προς τους βουλευτές, παραθέτοντας τα λόγια ενός Αφρικανού δικηγόρου που συνάντησε πριν από αρκετά χρόνια και τον οποίο δεν κατονόμασε.

«Το Σύνταγμα διασφαλίζει την ύπαρξη του ισλαμικού συστήματος», είπε και πρόσθεσε πως επίσης «διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα και τις νόμιμες ελευθερίες».

Τι αναφέρει το Mizan

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του δικαστικού σώματος Mizan,το συμβούλιο κρατικής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες «ταραχές».

Ο Αμιράλι Χατζιζαντέχ, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε τη Δευτέρα πως 300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις πρόσφατες ταραχές.

Ο Τζαβάιντ Ρέχμαν, ένας ανεξάρτητος ειδικός για το Ιράν που έχει διοριστεί από τον ΟΗΕ, δήλωσε την Τρίτη πως τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 40 παιδιών.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA δήλωσε πως μέχρι χθες Παρασκευή είχαν σκοτωθεί 469 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων 64 ανηλίκων. Ανέφερε επίσης ότι σκοτώθηκαν 61 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Έως και 18.210 διαδηλωτές φέρεται να έχουν συλληφθεί.

Ένας εξέχων σουνίτης κληρικός, ο Μολαβί Αμπντουλχαμίντ, έκανε έκκληση για ένα τέλος στην καταστολή των διαδηλώσεων μέσω συλλήψεων και δολοφονιών, και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του κυβερνητικού συστήματος του Ιράν.

«Η διαμαρτυρία του λαού έχει δείξει πως οι πολιτικές των τελευταίων 43 ετών έχουν φθάσει σε αδιέξοδο», είπε στα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024