Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νετανιάχου: Ο Ερντογάν «συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες» - Ηταν κολλητοί με τον Ομπάμα...

Νετανιάχου: Ο Ερντογάν «συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες» – Ηταν κολλητοί με τον Ομπάμα…

Μαθήματα… άσκησης εξωτερικής πολιτικής παραδίδει μέσα σε πέντε αράδες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας για τη σχέση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με έλεγε Χίτλερ κάθε 6 ώρες» δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφίες, επάνω από Reuters/MCT), στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην αμερικανίδα δημοσιογράφο Μπάρι Βάις.

«Κολλητοί» με τον Ομπάμα

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ενώ ο κ. Νετανιάχου περιγράφει τον πολιτικό χαρακτήρα του, η κυρία Βάις του λέει: «Σας έχουν ομαδοποιήσει με ανθρώπους όπως ο Ερντογάν. Εχω διαβάσει πιθανόν 100 άρθρα που σας συγκαταλέγουν στους αυταρχικούς ηγέτες…

Δείτε ακόμα – «Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ» θέλουν Ερντογάν και Νετανιάχου

Νετανιάχου: Ναι, αυτό είναι παιδιάστικο. Πάντα βάζω τον εαυτό μου σε εκλογές. Δεν αμφισβήτησα ποτέ εκλογές. Κοίτα, ο καλύτερος φίλος του Ερντογάν για αρκετά χρόνια ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Ηταν κολλητοί. Νομίζω ότι αυτό άλλαξε αφότου ο Ερντογάν έριξε περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή και ουσιαστικά μετέτρεψε την Τουρκία σε μια λιγότερο λαμπρή δημοκρατία. Οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί. Συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες…

Βάις: Τώρα είναι μόνο κάθε 12;

«Είχαμε μια φιλική συζήτηση»

Νετανιάχου: Οχι, είχαμε μια φιλική συζήτηση τις προάλλες, και είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Οχι επειδή εγκρίνω απαραίτητα όλα όσα κάνει ο Ερντογάν, δεν το κάνω. Αλλά – όπως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καλές σχέσεις με την Τουρκία και ακριβώς όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντά τους ηγέτες της Κίνας ή τους ηγέτες άλλων χωρών στην περιοχή μας που δεν είναι ακριβώς λουξεμβουργιανές δημοκρατίες – αυτό κάνει η εξωτερική πολιτική.

»Είναι ένας συνδυασμός συμφερόντων και αξιών και πρέπει να τα ισορροπήσεις. Για να με περιγράψετε ως αυτόν τον βαρετό, αντιδημοκρατικό ισχυρό άνδρα, όταν στην πραγματικότητα είμαι δημοκράτης του 19ου αιώνα, μην με βάζετε σε αυτήν την κατηγορία. Είμαι πιθανόν περισσότερο γνώστης, ή εξίσου γνώστης των βασικών στοιχείων της σύγχρονης δημοκρατίας από οποιονδήποτε εκ των ηγετών που κυβερνούν σήμερα τις δυτικές δημοκρατίες. Θα έλεγα ότι είμαι εξίσου γνώστης ως ο καλύτερος από αυτούς».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024