Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος μίλησε στο in για το «Μπιλ & Λου»

Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος μίλησε στο in για το «Μπιλ & Λου»

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει στις 5 Δεκεμβρίου 2022 στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Μπιλ & Λου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνου.

Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία φιλίας που επαναδιαπραγματεύεται το «μαζί». Η Λου, μια τετραπέρατη μα παραμελημένη οκτάχρονη από την Αυστραλία, είναι διαρκώς απορημένη: «Πώς μπορεί κάποιος που γεννιέται να είναι ατύχημα;», «Οι γοργόνες κάνουν απολέπιση;», «Σ’ έχουν κοροϊδέψει ποτέ;». Ο Μπιλ, ένας άθεος Εβραίος από τη Νέα Υόρκη, υπέρβαρος και με σύνδρομο Άσπεργκερ, είναι διαρκώς μπερδεμένος. Ο Μπιλ και η Λου, χωριστά αλλά μαζί, είναι ένα απροσδόκητο «μπερδαπορημένο» ντουέτο, που η μοναξιά του ενός λειαίνει τη μοναξιά του άλλου.

Μετά από δύο sold-out χρονιές στο Skrow Theater, η παράσταση του Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνου, με τους Στέλιο Ιακωβίδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Λυδία Τζανουδάκη, επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις. Βασισμένο στην αληθινή και ξεκαρδιστικά σπαρακτική ιστορία — που στο παρελθόν μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με καλλιτεχνικές και εμπορικές αξιώσεις — η οποία αφηγείται τη σχέση δύο μοναχικών αγνώστων, που ζουν σε «καραντίνα» από την αγάπη και που εντελώς απροσδόκητα καταφέρνουν και χτίζουν μια αδιάρρηκτη εικοσαετή φιλία, ανταλλάσσοντας τους κόσμους τους, τις αγωνίες, τα όνειρα και τις σοκολατένιες «παρηγοριές» τους, δι’ αλληλογραφίας.

O Δημήτρης Αγιοπετρίτης Μπογδάνος μίλησε στο in για αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.

Μιλήστε μας για το Μπιλ & Λου, αρχικά τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με αυτήν την ταινία και να την κάνετε παράσταση;

Διάβασα γι’ αυτήν την αληθινή ιστορία πριν δω την κινηματογραφική της εκδοχή. Ζούσα στο Λονδίνο τότε και επικοινωνούσα με φίλους και οικογένεια κυρίως μέσω email. Δειλά εκείνη την εποχή ανακαλύπταμε το skype. Σκεφτόμουν πόση απόσταση είχαμε τότε διανύσει από την εποχή που η αλληλογραφία ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας για δύο ανθρώπους που ζούσαν μακριά. Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αφορμή. Από την ταινία συγκράτησα το αφοπλιστικό χιούμορ και την καρτουνίστικη ειρωνεία. Όμως, η ιστορία από μόνη της είναι συγκλονιστική, πλούσια και δοτική. Ξεδιπλώνει μπροστά σου κρίσιμα μαθήματα ζωής και το κάνει με τρόπο αβίαστο.  Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα ο Βασίλης Μαυρογεωργίου με προσκάλεσε να κάνουμε μαζί ένα μαύρο παραμύθι. Η πρώτη μου σκέψη ήταν το Μπιλ & Λου.

Γιατί είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να την παρουσιάσετε ξανά;

Δε νομίζω ότι υπάρχει ακατάλληλη στιγμή για μία σημαντική και ανθρώπινη ιστορία. Κατάλληλη στιγμή είναι για να κάνουμε θέατρο γενικά μετά από μία διετή παύση που άφησε σημάδι σε δημιουργούς και κοινό. Γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που επανερχόμαστε και μάλιστα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου που είναι ένας ζωντανός και σύγχρονος θεατρικός πυρήνας.

Πόσο επίκαιρο είναι το θέμα της σήμερα, με τις πανδημίες, τους πολέμους κλπ;

Η παράσταση επεξεργάζεται την ανθρώπινη μοναξιά, τη βιαιότητα και την απόσταση. Μετά λύπης μου θα πω ότι αυτά είναι ζητήματα που δεν έπαψαν ποτέ να απασχολούν την επικαιρότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο στο Μπιλ & Λου αυτά επικοινωνούνται με κινηματογραφική ταχύτητα και άφθονο χιούμορ – το οποίο και καταλύει κάθε αμυντικό μηχανισμό προς τη δύσκολη θεματολογία.

Τι μήνυμα θα θέλατε να φτάνει στον κόσμο με αυτήν την παράσταση;

Η παράσταση είναι ένας ολόγιομος δούρειος ίππος. Κι από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι ο κάθε θεατής να ξεχωρίσει και να πάρει μαζί του το δικό του πολύτιμο λάφυρο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τον Φεβρουάριο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Andy, με πρωταγωνιστή τον Μιλτιάδη Φιορέντζη. Πρόκειται για ένα έργο που έγραψα και ανέβασα πριν δώδεκα χρόνια στο Λονδίνο. Στην παράσταση πραγματευόμαστε τη ζωή του Warhol και (απο)συνθέτουμε το πορτρέτο του δημιουργού που άλλαξε μια για πάντα τη σύγχρονη τέχνη. Είμαι απείρως ευτυχής που μετά από τόσα χρόνια στο συρτάρι των επιθυμιών, επιτέλους ανεβάζουμε αυτήν την παράσταση και στην Ελλάδα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024