Τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, όρισαν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο θ' αρχίσει να εφαρμόζεται απο μεθαύριο Δευτέρα.

Τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες Παρασκευή στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι – ώρες μετά την παρόμοια συμφωνία που κλείστηκε νωρίτερα από τις 27 χώρες της ΕΕ -, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Dado Ruvic).

Από μεθαύριο Δευτέρα

Η Βαρσοβία έδωσε χθες το πράσινο φως για ν’ αρχίσει να εφαρμόζεται το πλαφόν που είχε ήδη αποφασιστεί καταρχήν, επιτρέποντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επιβολή του μέτρου στην ΕΕ, κατόπιν στα κράτη της G7 και την Αυστραλία.

Δείτε ακόμα – Ρωσία: Δεν θα πουλάμε πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν

Ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο Δευτέρα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, καθώς ξεκινά ταυτόχρονα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο στόχος

Το πλαφόν, σχέδιο της ομάδας των G7, έχει στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, προλαμβάνοντας παράλληλα την εκτίναξη των διεθνών τιμών μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο που θα ισχύσει από τις 5 Δεκεμβρίου στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Το πλαφόν της G7 θα επιτρέψει στις χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίζουν να εισάγουν διά θαλάσσης ρωσικό πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ναυτιλιακές υπηρεσίες, εφόσον δεν πληρώνουν περισσότερο από το συμφωνηθέν όριο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr