Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Κάν’ το όπως οι Δανοί!

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Κάν’ το όπως οι Δανοί!

Ο λαός που βρίσκεται σταθερά στους πιο ευτυχισμένους του πλανήτη, ξέρει πώς να γιορτάζει τα Χριστούγεννα

Γιορτινό, αλλά και πρακτικό. Minimal, αλλά και εντυπωσιακό. Γεμάτο χαρά, κι όμως εκλεπτυσμένο. Το χριστουγεννιάτικο στυλ των Σκανδιναβών, στηριγμένο σε αιώνες εορταστικών παραδόσεων, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο. Και εκτός των άλλων, μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε τη festive ατμόσφαιρα στο σπίτι μας χωρίς διακοσμητικές – αλλά και… αγοραστικές – υπερβολές.

Ανάμεσα στις διάφορες σκανδιναβικές ερμηνείες των γιορτών, ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία η δανέζικη. Με πρωταγωνιστές το κλασικό έλατο, το φως των κεριών, τα πλούσια οικογενειακά γεύματα και τα χαριτωμένα, αλλά και παμπόνηρα, χριστουγεννιάτικα ξωτικά, τα Χριστούγεννα των Δανών είναι εξίσου κομψά όσο και ζεστά και παιχνιδιάρικα. Αναζητώντας έμπνευση για να τα φέρουμε στα δικά μας, σαφώς πιο μεσογειακά μέτρα, ξεφυλλίσαμε τον εορταστικό κατάλογο των Jysk. Να πού καταλήξαμε.

Ω, έλατο!

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, οι Δανοί εφορμούν προς τα δάση (υπάρχει μέχρι και ειδικό, εορταστικό δρομολόγιο τρένου που τους μεταφέρει σε αυτά από την Κοπεγχάγη), για να κόψουν το δικό τους, φυσικό έλατο. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι περιοριζόμαστε στο «πατροπαράδοτο» τεχνητό δεντράκι – όμως μπορούμε και πάλι να απολαύσουμε το ταξιδιάρικο άρωμα του ελάτου στο σπίτι.

Αρκεί να προμηθευτούμε μερικά κλαδιά και να τα τοποθετήσουμε σε ένα εντυπωσιακό βάζο, όπως το MALIAS, με το λαμπερό χρώμα του ορείχαλκου, για ενισχύσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα με τον απλούστερο τρόπο. Προσθέτοντας και μερικά στολίδια, μπορούμε να δώσουμε ζωντάνια και ζεστασιά σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού μας, χωρίς να την παραφορτώσουμε.

Κεράκι φωτεινό

Αντί για τα δικά μας φωτάκια, οι Δανοί συνηθίζουν να στολίζουν τα έλατά τους με πραγματικά, αναμμένα κεριά. Το ζεστό φως τους χρησιμοποιείται και για να καλωσορίσει τα Χριστούγεννα, καθώς από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 24 του μήνα, η παράδοση λέει πως ένα κερί θα πρέπει να ανάβει καθημερινά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του περίφημου «hygge» των Χριστουγέννων – αυτού του αμετάφραστου δανέζικου όρου που εμπερικλείει τη ζεστασιά, την άνεση, την ασφάλεια και την απόλαυση.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι Δανός για να εντοπίσεις το γιορτινό πνεύμα σε ένα κομψό κηροπήγιο, όπως αυτά της σειράς ELDARIT. Κατασκευασμένα από μέταλλο, με ενδιαφέρον σχήμα και απλό μαύρο χρώμα, γίνονται οι τέλειες βάσεις για τα εορταστικά κόκκινα και χρυσαφένια σπειροειδή κεριά της σειράς ADVENT, ενώ μετά το τέλος των γιορτών συνεχίζουν να προσδίδουν κομψότητα στο σαλόνι μας.

Ο Βορράς συναντά το Νότο

Στο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού φαίνεται πως μεταξύ των λαών επικρατεί μια ταύτιση – αν όχι στα γεύματα, τότε τουλάχιστον στην αφθονία τους. Για τους Δανούς, τα χριστουγεννιάτικα πιάτα γεμίζουν με χοιρινό ή πάπια, πατάτες, κόκκινο λάχανο και πλούσια σάλτσα, ενώ το εορταστικό επιδόρπιο, που θυμίζει ρυζόγαλο, δεν περιέχει φλουρί, αλλά ένα τυχερό αμύγδαλο.

Αν και οι πιθανότητες να πάρουμε γαστρονομική έμπνευση από τα σκανδιναβικά Χριστούγεννα είναι μάλλον περιορισμένες, το ίδιο το τραπέζι μας μπορεί να υιοθετήσει τη διακριτική λάμψη τους. Η γαλοπούλα μας θα σερβιριστεί σε γυάλινες πιατέλες ELMER, σε κίτρινες και γκρίζες αποχρώσεις, τα σκαλιστά μπολ TONY θα δώσουν έναν επίσημο τόνο και το χρωματιστό μπολ LASSE θα φιλοξενήσει μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Μαγεία στο σπίτι

Εμείς έχουμε τους καλικάντζαρους, οι Σκανδιναβοί τα ξωτικά. Λιγότερο επιθετικά από τα δικά μας σκανταλιάρικα πνεύματα των Χριστουγέννων, τα δανέζικα ξωτικά εγγυώνται ευημερία στην οικογένεια που τα φιλοξενεί, αν εκείνη φροντίσει να τα τιμήσει όπως πρέπει. Διαφορετικά, υπόσχονται να πάρουν την… εκδίκησή τους, μέσα από φάρσες και «κλοπές» νόστιμων εορταστικών γλυκών.

Η σχεδιαστική τους ερμηνεία από τα Jysk, καρτουνίστικη αλλά και διακριτική, σε κόκκινους και γκρίζους τόνους, μπορεί να ταιριάξει με οποιονδήποτε χώρο. Ίσως, όμως, δεν υπάρχει καλύτερη θέση για το ξωτικό των Χριστουγέννων HALM, από την είσοδο του σπιτιού μας, για να προϋπαντεί με όλες τις τιμές τους καλεσμένους μας.

Και festive, και άνετα

Είπαμε: το περίφημο Hygge, στο οποίο οι Δανοί αποδίδουν την απαράμιλλη ευτυχία τους, εμπερικλείει μεταξύ άλλων και την άνεση. Χουχουλιάρικα κουβερτάκια, αφράτα μαξιλάρια και μαλακά υφάσματα φορούν τα γιορτινά τους, και κάνουν όποιον μας επισκέπτεται να αισθάνεται αυτομάτως σαν στο σπίτι του.

Αγαπημένες μας επιλογές, τα μαξιλάρια NIDHUG και RIND, αλλά και η καπιτονέ κουβέρτα TRILOBIT, που ζεσταίνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τον χώρο, χωρίς να τον βαραίνουν.

Θέλεις περισσότερες ιδέες για να φέρεις στο σπίτι την ατμόσφαιρα των σκανδιναβικών Χριστουγέννων; Θα τις βρεις στην ειδική κατηγορία της Jysk.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024