Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο επικεφαλής και ένα μέλος ακροδεξιάς πολιτοφυλακής ένοχοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής και ένα μέλος ακροδεξιάς πολιτοφυλακής ένοχοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Οι πρώτοι που καταδικάστηκαν για «στάση», μια κατηγορία που σπάνια απαγγέλλεται και που επισύρει 20 χρόνια κάθειρξη

Δύο άτομα είναι τα πρώτα που κρίνονται ένοχα για «στάση» για την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021. Πρόκειται για τον ιδρυτή των Oath Keepers (Φύλακες του Όρκου),  Στιούαρτ Ρόουντς, καθώς και ένα μέλος αυτής της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής.

Η δίκη διήρκησε για δύο μήνες. Οι 12 ένορκοι έκριναν άλλα τρία μέλη της ακραίας αυτής οργάνωσης αθώα για την ίδια κατηγορία, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Διαβάστε επίσης: La Repubblica: Συνελήφθη η ιταλικός πυρήνας των νεοναζιστών που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο

Και τα πέντε μέλη των Oath Keepers κρίθηκαν ένοχοι για «παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας», με τις ποινές τους να αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιανουαρίου 2021 μια ομάδα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε στο Κογκρέσο και προκάλεσε χάος την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 900 συλλήψεις για την εισβολή, ενώ 170 από τα άτομα αυτά έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, κυρίως για επίθεση εναντίον αστυνομικών. Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε κριθεί ένοχος για «στάση». Το συγκεκριμένο αδίκημα, το οποίο περιλαμβάνεται σε νόμο που υιοθετήθηκε μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, σημαίνει πως ο κατηγορούμενος είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει βία για να αντιταχθεί στην κυβέρνηση.

Το εν λόγω αδίκημα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί και για τον λόγο αυτό η κατηγορία αυτή σπάνια απαγγέλλεται. Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ ήταν το 1998 εναντίον ισλαμιστών που είχαν πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στο World Trade Center πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο εισαγγελέας Μάθιου Γκρέιβς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η ομάδα του κατάφερε να πείσει τους ενόρκους. Η απόφασή τους «επαναβεβαιώνει την ισχύ της δημοκρατίας μας και των θεσμών που την προστατεύουν, περιλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος», σχολίασε σε ανακοίνωσή του.

«Πολιτική δίωξη»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ρόουντς δήλωσε «απογοητευμένος», καθώς «δεν στοιχειοθετήθηκε ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν σχεδιασμένη».

Ωστόσο οι εισαγγελείς ανέφεραν στο δικαστήριο ότι ο Ρόουντς είχε αρχίσει από νωρίς τις προσπάθειες να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του. «Δεν θα βγούμε από αυτό χωρίς εμφύλιο πόλεμο», είχε γράψει σε μήνυμα που ανήρτησε σε πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. Τις επόμενες εβδομάδες δαπάνησε χιλιάδες δολάρια για να αγοράσει γυαλιά νυχτερινής όρασης, όπλα και πυρομαχικά και είχε κρύψει όλο αυτό τον εξοπλισμό σε ξενοδοχείο σε προάστιο της Ουάσινγκτον.

Κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο ο 57χρονος Ρόουντς είχε μείνει έξω από το κτίριο, αλλά έδινε εντολές στους υποστηρικτές του μέσω ασυρμάτου, «όπως ένας στρατηγός στο πεδίο της μάχης».

Ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι «δεν σχεδίασε» αυτή την επίθεση, εξηγώντας ότι «αποστολή» των Oath Keepers ήταν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδήλωσης, στην οποία είχε καλέσει τους οπαδούς του να συμμετάσχουν ο Τραμπ.

Εξάλλου ο Ρόουντς χαρακτήρισε «ηλίθια» την απόφαση του Κέλι Μεγκς, επικεφαλής του παραρτήματος στη Φλόριντα των Oath Keepers ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για «στάση», να εισέλθει στο Καπιτώλιο. «Αυτό άνοιξε την πόρτα για την πολιτική μας δίωξη», κατήγγειλε.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024