Άντονι Μπλίνκεν: «Ο Πούτιν δεν θα καταφέρει να διχάσει το ΝΑΤΟ» – Διαρκής η στήριξη στην Ουκρανία
Ο Άντονι Μπλίνκεν, που συμμετείχε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κατηγόρησε τον Ρώσο ηγέτη ότι προσπαθεί να διχάσει τον δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, παγώνοντας και λιμοκτονώντας τους Ουκρανούς και αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επικεντρώσει την «οργή και τα πυρά του» στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόσφατη στρατηγική της Ρωσίας να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές δεν θα διχάσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
«Θέρμανση, νερό, ηλεκτρικό… Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι του Πούτιν. Τους πλήττει σκληρά. Αυτή η βίαιη μεταχείριση του λαού της Ουκρανίας είναι βάρβαρη», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βουκουρέστι, αφού ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.
«Δεν θα μας διχάσει ο Πούτιν»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Ρώσο ηγέτη ότι προσπαθεί να διχάσει τον δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, παγώνοντας και λιμοκτονώντας τους Ουκρανούς και αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει. Θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι κάνει λάθος. Αυτό άκουσα δυνατά και καθαρά από όλες τις χώρες εδώ, στο Βουκουρέστι», πρόσθεσε.
Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι το σημαντικότερο μήνυμα από αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν ότι η στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί, αλλά και για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ανησυχία της Δύσης για τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας
Παράλληλα, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ταχεία και «αδιαφανή» στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, όπως και για τη συνεργασία της με την Ρωσία, και συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο, σημείωσε ο Μπλίνκεν.
«Τα μέλη της Συμμαχίας μας ανησυχούν για τις εξαναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τη χρήση της παραπληροφόρησης εκ μέρους της, για την ταχεία, αδιαφανή στρατιωτική ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας της με την Ρωσία», ανέφερε.
Και προσέθεσε: «Αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου μπορούμε και χαιρετίζουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442