Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επέμβαση στη Συρία: Εν αναμονή της εντολής Ερντογάν

Επέμβαση στη Συρία: Εν αναμονή της εντολής Ερντογάν

Το «πράσινο φως» από τον Ερντογάν αναμένει ο στρατός για την επέμβαση στη Συρία, λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι σύντομα θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση.

Ο στρατός της Τουρκίας χρειάζεται μόλις λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία και μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια κουρδική πολιτοφυλακή πέρα ​​από τα σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Θα υλοποιήσει τελικά ο Ερντογάν την υπόσχεσή του να εισβάλει στη χώρα;

Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Οι οβίδες που εκτοξεύονται καθημερινά από την Τουρκία πλήττουν στόχους κουρδικών YPG για μια εβδομάδα, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές. Η κλιμάκωση έρχεται μετά από μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε την πολιτοφυλακή YPG.

Το YPG αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στον βομβαρδισμό και έχει απαντήσει κατά καιρούς στις διασυνοριακές επιθέσεις με όλμους.

Επέμβαση στη Συρία: Τι αναφέρουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μόλις λίγες μέρες για να γίνουν σχεδόν πλήρως έτοιμες», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι Σύροι αντάρτες μαχητές ήταν έτοιμοι για μια τέτοια επιχείρηση μόλις λίγες ημέρες μετά τη βόμβα της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η επιχείρηση», είπε. «Εξαρτάται μόνο από τον πρόεδρο που θα δώσει το λόγο». «Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί. Είναι πλέον μια πολιτική απόφαση», δήλωσε στο Reuters ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος, ζητώντας επίσης την ανωνυμία του πριν από τη συνάντηση.

Ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μια χερσαία επιχείρηση, με στόχο τις περιοχές Manbij, Kobani και Tel Rifat, ήταν αναπόφευκτη για τη σύνδεση των περιοχών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των Σύριων συμμάχων της με εισβολές από το 2016.

Επέμβαση στη Συρία: Η στάση ΗΠΑ και Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ότι έχει σοβαρές ανησυχίες ότι μια κλιμάκωση θα επηρεάσει τον στόχο της καταπολέμησης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία να απόσχει από χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας. Έχει υποστηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον 11χρονο πόλεμο της χώρας, ενώ η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του.

Επέμβαση στη Συρία: Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατός της Τουρκίας «εξουδετέρωσε» 14 μαχητές του YPG που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε συριακές περιοχές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Συνήθως χρησιμοποιεί τον όρο για να περιγράψει θύματα. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ, όπου ο στρατός διεξάγει επιχείρηση κατά του PKK από τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έχοντας ταξιδέψει στην περιοχή των συνόρων του Ιράκ, φέρεται να είπε στους στρατιωτικούς διοικητές την Κυριακή ότι η Τουρκία θα «ολοκληρώσει τα καθήκοντα» της αποστολής.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024