Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπρελ Εμπολό, μία καρδιά χωρισμένη στα δύο

Μπρελ Εμπολό, μία καρδιά χωρισμένη στα δύο

Η ιστορία του πολιτογραφημένου Ελβετού, Μπρελ Εμπολό, που πλήγωσε τη γενέτειρά του στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

Γράφει ο Σταύρος Χατζάτογλου

Αναμφίβολα από χθες ο Μπρελ Εμπολό είναι ένα από τα πρόσωπα του Μουντιάλ του Κατάρ. Μπορεί σε αυτό το τουρνουά να υπάρχουν πιο φανταχτερά ονόματα από εκείνον, αστέρια που με την παρουσία τους και μόνο γίνονται πόλος έλξης για τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά ο 25χρονος άσος κατάφερε να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα για κάτι μοναδικό στην ιστορία. Γιατί πρώτη φορά σκόραρε κάποιος κόντρα στην πατρίδα του φορώντας φανέλα με άλλο εθνόσημο στο στήθος.

Ο ίδιος δεν πανηγύρισε το γκολ (48′, Ελβετία – Καμερούν 1-0) που πέτυχε κι ας ήταν το πρώτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σήκωσε τα χέρια, στάθηκε αμήχανα και με τον μορφασμό του ήταν σαν να ζητά συγγνώμη από τους συμπατριώτες του. Το είχε προαναγγείλει εξάλλου στις δηλώσεις του πριν από το ματς. «Εάν σκοράρω, θα προσπαθήσω να μην πανηγυρίσω. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα συναισθημάτων. Εάν πανηγυρίσω, δεν θα είναι εναντίον της πατρίδας μου. Αλλά επειδή θέλω να νικήσω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Την καταγωγή του δεν την ξέχασε ποτέ παρά το γεγονός ότι έφυγε από την πατρίδα του στα πέντε του και εδώ και οκτώ χρόνια έχει ελβετικό διαβατήριο και το δικαίωμα να αγωνίζεται για την εθνική ομάδα της χώρας που τον φιλοξένησε από τα μικράτα του.

Γεννημένος στο Καμερούν

Ο Εμπολό γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, το Γιαουντέ, αλλά όταν ήταν πολύ μικρός οι γονείς του χώρισαν. Ο πατέρας του έμεινε στο Καμερούν, με τη μητέρα του να παίρνει εκείνον και τον αδελφό του και να μετακομίζουν αρχικά στη Γαλλία και λίγο αργότερα στην Ελβετία. Εκεί ο Εμπολό πήγε σχολείο, εκεί ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και για τον λόγο αυτόν επέλεξε να γίνει διεθνής με την Ελβετία, κάνοντας το ντεμπούτο του με την Ανδρών σε ένα φιλικό με τις ΗΠΑ το 2015. Νωρίτερα είχε περάσει από όλα τα ηλικιακά κλιμάκια της χώρας, ενώ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Βασιλείας που εντόπισε από νωρίς το ταλέντο και τις δυνατότητές του.

Ο 25χρονος άσος της Μονακό είναι υπερήφανος για την καταγωγή του και δεν λησμονεί τις ρίζες του. Στο Καμερούν έχει συγγενείς και πρόσωπα που αγαπά, γι’ αυτό και το επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση. Καμερουνέζικο αίμα κυλά στις φλέβες του και αυτό δεν αλλάζει. Στην καρδιά του έχει χώρο και για τις δύο πατρίδες, γι’ αυτό και έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελβετία. Είναι μάλιστα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τον οποίο οι ελβετοί φίλαθλοι έχουν βγάλει τραγούδι. «Oh Embolo, Oh Embolo».

Οι αντιδράσεις

Επειδή σε όλες τις ιστορίες υπάρχουν και οι άσχημες πλευρές, είναι η αλήθεια πως στο Καμερούν υπήρξε μεγάλη πίκρα μετά το παιχνίδι με την Ελβετία για το γεγονός πως ένας «δικός τους» ήταν αυτός που τους πλήγωσε. Τα αρνητικά σχόλια δεν έλειψαν και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της μητέρας του Εμπολό, που ύψωσε ασπίδα για τον γιο της. «Αφήστε το παιδί μου ήσυχο» είπε σε αυστηρό ύφος η κυρία Ζερμέν, που αναρωτήθηκε στη συνέχεια. «Οταν η Ελβετία τον πήρε και του πρόσφερε εκπαίδευση, το Καμερούν πού ήταν;». Εκφράζοντας κι ένα παράπονο για την αντιμετώπισή τους από την πατρίδα, ενώ άφησε και αιχμές αναφέροντας πως για να αγωνιστεί κάποιος στην Εθνική Καμερούν θα πρέπει να πληρώσει. Οπως και να έχει, ο Εμπολό έβαλε το όνομά του για πάντα στην ιστορία των Μουντιάλ, πετυχαίνοντας κάτι που δεν είναι απίθανο να μην συμβεί ξανά.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024