Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O «ξεχασμένος» αυτοκράτορας: Αρχαίο νόμισμα ζωντανεύει τον Sponsian

O «ξεχασμένος» αυτοκράτορας: Αρχαίο νόμισμα ζωντανεύει τον Sponsian

Αυθεντικό το αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα που ανακαλύφθηκε πριν από 300 περίπου χρόνια στην Τρανσυλβάνια. Η ανακάλυψη που ζωντανεύει έναν ξεχασμένο αυτοκράτορα.

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις αιώνες για να βγει από την αφάνεια ένας ξεχασμένος Ρωμαίος αυτοκράτορας. Και αυτό ο Sponsian το οφείλει σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα που ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια στην Τρανσυλβάνια.

Το νόμισμα απεικόνιζε τη μορφή του αυτοκράτορα Sponsian που βρισκόταν στην εξουσία κατά τη δεκαετία του 260 μ.Χ. Αρχικά είχε θεωρηθεί πλαστό. Διέφερε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατασκευής του αλλά και από άλλα ρωμαϊκά νομίσματα της εποχής.

Διαβάστε επίσης: Θέσπις: Ο πρώτος ηθοποιός και… πατέρας του θεάτρου

Δεν υπάρχουν άλλες ιστορικές καταγραφές πως ο Sponsian είναι υπαρκτό πρόσωπο. Μετά όμως τις νέες αναλύσεις, που αποδεικνύουν πως το νόμισμα είναι αυθεντικό, αλλάζουν όλα.

Ο ιστορικός θησαυρός και η «διάσωση» του Sponsian

Το νόμισμα προέρχεται από έναν μικρό θησαυρό που ανακαλύφθηκε στην Τρανσυλβάνια το 1713. Όλα τα αντικείμενα του ιστορικού θησαυρού βρίσκονται σε συλλογές σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένα κατέληξαν στο μουσείο The Hunterian στη Γλασκώβη, όπου και παρέμεναν κρυμμένα μέχρι σήμερα.

Ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τα νομίσματα, τρία εκ των οποίων απεικόνιζαν άλλους γνωστούς Ρωμαίους αυτοκράτορες, αξιοποιώντας μια σειρά σύγχρονων τεχνικών. Στο νόμισμα του Sponsian ανακάλυψαν μοτίβα που συνδέονται συνήθως με νομίσματα που κυκλοφορούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι το αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα ήταν θαμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού ανακαλυφθεί. Ο Sponsian, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν διοικητής του στρατού στη ρωμαϊκή επαρχία της Δακίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρατιωτικών συγκρούσεων κατά τη δεκαετία του 260 μ.Χ.

Τα νομίσματα αποτελούσαν σημαντικό σύμβολο δύναμης και εξουσίας στη Ρώμη. Οι ερευνητές θεωρούν πως ο Sponsian ενδεχομένως είχε εγκρίνει τη δημιουργία νομισμάτων, με ορισμένα να φέρουν τη μορφή του. Εκτιμάται ότι μόνο τέσσερα νομίσματα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα με τη μορφή του.

«Η επιστημονική ανάλυση αυτών των εξαιρετικά σπάνιων νομισμάτων σώζει τον αυτοκράτορα Sponsian από την αφάνεια. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είχε την εξουσία στη Ρωμαϊκή Δακία», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Paul Pearon μετά τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024