Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Τι ζητάει η κυβέρνηση για δάνεια και επιτόκια

Τράπεζες: Τι ζητάει η κυβέρνηση για δάνεια και επιτόκια

Τι θα πει στους τραπεζίτες ο Χρήστος Σταϊκούρας

Νέες πιέσεις προς τράπεζες -και μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη-θα ασκήσει ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να περάσει στους πολίτες και στις καταθέσεις το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων. Αναμένεται επίσης να ζητηθεί να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της ακρίβειας, ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών και στα χρέη.

Σε προσεχή συνάντηση που προγραμματίζει με τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι καταρχάς το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση. Επίσης να συμβάλει στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ρυθμίσεις

Ως προς τα χρέη έχει ζητηθεί το τραπεζικό σύστημα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως επίσης να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η ρευστότητα, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 185,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Στο εννεάμηνο του 2022, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις ζημιογόνες χρήσεις του παρελθόντος. Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε ενισχυμένη, στα 50,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024