Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά, δείχνει μεγάλη μελέτη

Κοροναϊός: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά, δείχνει μεγάλη μελέτη

Η μελέτη των αμερικανικών CDC βρίσκεται σε συμφωνία με εργαστηριακά ευρήματα της Pfizer και της Moderna.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 που αναπτύχθηκαν ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία σε σχέση με την αρχική βερσιόν του εμβολίου, ακόμα και σε άτομα που έχουν ήδη λάβει τέσσερις δόσεις, δείχνει η πρώτη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες.

Η μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) βρίσκεται σε συμφωνία με εργαστηριακά ευρήματα της Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με τα οποία οι νέες αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία επικρατούν αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report των CDC, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα 360.000 ατόμων και συνέκρινε τα αρχικά εμβόλια Covid-19 με τις επικαιροποιημένες αναμνηστικές δόσεις της Pfizer και της Moderna.

Η ανάλυση έδειξε ότι το όφελος των επικαιροποιημένων δόσεων είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες 18-49 ετών από ό,τι στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Όταν χορηγούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη λήψη της προηγούμενης δόσης, τα επικαιροποιημένα εμβόλια προσφέρουν 56% υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών.

Το ποσοστό πέφτει στο 48% για τα άτομα 50-64 ετών και στο 43% για τα άτομα 65 ετών και άνω.

Όταν τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται μόνο δύο με τρεις μήνες μετά την προηγούμενη δόση, η αύξηση της αποτελεσματικότητας πέφτει στο 28 με 31 τοις εκατό, έδειξε η ανάλυση.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η ανάλυση πάσχει από αρκετούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι πολλοί συμμετέχοντες μπορεί να μην θυμούνταν με ακρίβεια την εμβολιαστική τους κατάσταση, τυχόν προηγούμενες λοιμώξεις και υποκείμενα νοσήματα.

Επισημαίνουν ακόμα ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για νέα στελέχη του κοροναϊού που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συστήνουν αναμνηστικό εμβολιασμό σε όλους όσους το δικαιούνται.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024