Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Μελετά χερσαία επίθεση σε Συρία και Ιράκ

Ερντογάν: Μελετά χερσαία επίθεση σε Συρία και Ιράκ

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εξετάζει και να αναλύει πιθανά επιθετικά σενάρια σε Συρία και Ιράκ.

O Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε πως εξετάζει το σενάριο της χερσαίας επίθεσης της Τουρκίας σε Βόρεια Συρία και Ιράκ, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν διασυνοριακές αεροπορικές επιδρομές σε, όπως είπαν, τοποθεσίες που χρησιμοποιούν κουρδικές ομάδες που κατηγορούν για βομβαρδισμό στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε επίσης: Αλήθειες και μύθοι για τον πύραυλο Tayfun και τις απειλές Ερντογάν

Η κλιμάκωση της έντασης έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτρέπουν την Άγκυρα τη Δευτέρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ «δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση» και μπορεί να περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις.

«Το υπουργείο Άμυνας και ο αρχηγός  θα αποφασίσουν από κοινού το επίπεδο δύναμης που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επίγειες δυνάμεις »

«Οι αρμόδιες αρχές, το υπουργείο Άμυνας και ο αρχηγός του επιτελείου μας θα αποφασίσουν από κοινού το επίπεδο δύναμης που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επίγειες δυνάμεις μας», είπε. «Κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας και στη συνέχεια κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα».

Η τουρκική επιχείρηση – με το όνομα Claw Sword – ξεκίνησε την Κυριακή, μια εβδομάδα μετά την έκρηξη βόμβας στη λεωφόρο Istiklal της Κωνσταντινούπολης στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε 81.

Η Άγκυρα κατηγόρησε την παράνομη Ομάδα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) και τις συνδεδεμένες ομάδες των Σύριων Κούρδων για την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου, αν και οι Κούρδοι μαχητές αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Τι ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Claw Sword – το οποίο περιελάμβανε και όπλα από ξηρά – σκότωσε 184 μαχητές και κατέστρεψε 89 στόχους, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, καταφυγίων, σπηλαίων και σήραγγες.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε εκτόξευση ρουκετών από συριακό έδαφος, με δύο άτομα να σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν βλήματα έπληξαν την τουρκική συνοριακή περιοχή Καρκαμίς. Οι ΗΠΑ – οι οποίες βασίστηκαν κυρίως στις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής για να νικήσουν την ομάδα ISIL (ISIS) στη Συρία – ζήτησαν αποκλιμάκωση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και την Τουρκία», ανέφερε σε δήλωση του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε την αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών και να υποστηρίξουμε τον κοινό στόχο της ήττας του ISIS. Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ», είπε. Η Ρωσία κάλεσε επίσης την Τουρκία να απόσχει από τη χρήση «υπερβολικής» στρατιωτικής δύναμης.

Τι ανέφερε ο Λαβρέντιεφ

Ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη Μόσχα για τις επιδρομές της στους γείτονές της.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, η οποία φιλοξενεί μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία, ο Λαβρέντιεφ είπε ότι ελπίζει «να πείσει τους Τούρκους συναδέλφους μας να απόσχουν να καταφύγουν σε υπερβολική χρήση βίας στο συριακό έδαφος». «Η Ρωσία εδώ και μήνες… έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει μια νέα μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον δυνάμεων που συνδέονται με το PKK στη βόρεια Συρία εδώ και μήνες, αλλά η Ρωσία, το Ιράν και πολλές δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ενάντια στα σχέδια. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, εστιασμένες σε περιοχές ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, και έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές εδάφους.

Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια λεγόμενη «ασφαλής ζώνη» κατά μήκος της συριακής πλευράς των συνόρων είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η εθελοντική επιστροφή των Σύριων προσφύγων που φιλοξενεί, καθώς και να σταματήσει ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί ότι είναι θυγατρικές του PKK, όπως π. οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), από την επίθεση στην Τουρκία.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024