Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου χαλάει τα σχέδια της Αγκυρας

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου χαλάει τα σχέδια της Αγκυρας

Γιατί είναι σημαντική η συνεργασία Αθήνας - Καΐρου στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης

Να στείλει τα δικά της μηνύματα περί συνεργασιών στη βάση του διεθνούς δικαίου και κατά του δόγματος αναθεωρητισμού το οποίο χώρες όπως η Τουρκία επιθυμούν να επιβάλουν στην περιοχή επιχειρεί η Ελλάδα, εντάσσοντας και τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη Συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης στο ίδιο πλαίσιο. Ενα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας – Καΐρου με το βλέμμα και στην Αγκυρα και την προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα σύμφωνα με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Εκνευρισμός για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να ταξιδεύουν στο Κάιρο σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, στον απόηχο και των τουρκικών προκλήσεων. Αν και η Αθήνα υπογραμμίζει ότι οι κινήσεις της δεν γίνονται απέναντι σε κανέναν, παρά μόνο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.

Κατά της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την έρευνα και διάσωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας έρχεται να απαντήσει και στη μονομερή επέκταση του εύρους της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας το 2020 στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ θεωρείται και μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Και δη σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης που η Τουρκία επιχειρεί πάγια να εργαλειοποιήσει. Σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη χθες οριοθετούνται διμερώς, όπως δηλαδή προβλέπεται στη σχετική Διεθνή Σύμβαση του 1979, οι περιοχές ευθύνης τους στα περιστατικά Ερευνας και Διάσωσης, στις περιοχές εκείνες που συμπίπτουν με τα FIR Αθηνών και Καΐρου. Βάσει αυτής προβλέπεται η κοινή δράση των δύο πλευρών στις εκατέρωθεν οριοθετημένες περιοχές.

Στη συμβολή Ελλάδας και Αιγύπτου στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, μέσω και των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής. Στις δηλώσεις του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο Δένδιας αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στη Λιβύη, τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι Ελλάδα και Αίγυπτος προσδοκούν να συνεργαστούν με μια εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη χώρα. Στο τραπέζι ο Δένδιας έβαλε και τις τουρκικές προκλήσεις. Για ένα πολύ σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησε και ο Σούκρι.

Ενα «μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών» χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών ο αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, υπογραμμίζοντας ότι «βασίζονται στον σεβασμό και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι ελληνοαιγυπτιακές συμφωνίες υπογράφηκαν στη βάση του διεθνούς δικαίου, σε αντίθεση με «τα αποκαλούμενα «μνημόνια συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (σ.σ.: που) συνιστούν  συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» και «σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Στην τελετή υπογραφής παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και ο αιγύπτιος ομόλογός του, Οσάμα Ασκάρ.

5.000 εποχικοί εργάτες γης

Επισημαίνεται ότι στο Κάιρο χθες υπεγράφη και η συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μεταξύ του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αιγύπτιου ομολόγου του, Ιχάμπ Νασρ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024