Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Οι νέοι συνεργάτες του πρώην προέδρου

Ντόναλντ Τραμπ: Οι νέοι συνεργάτες του πρώην προέδρου

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία, ο δισεκατομμυριούχος συνεχίζει τα deal με χώρες της Μέσης Ανατολής

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην Νέα Υόρκη για να υπογράψει με το ανώτατο στέλεχος μιας εταιρείας ακινήτων της Σαουδικής Αραβίας μια συμφωνία. Η συμφωνία είναι με μια σαουδαραβική εταιρεία ακινήτων, η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο, βίλες και ένα γήπεδο γκολφ με το εμπορικό σήμα Trump, στο πλαίσιο ενός έργου ακινήτων 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ομάν.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 – «Η Αμερική επιστρέφει»

Η συμφωνία συνεχίζει μια πρακτική που ήταν δημοφιλής για την οικογενειακή επιχείρηση Τραμπ έως ότου εκλέχτηκε πρόεδρος — πουλώντας δικαιώματα επωνυμίας σε ένα έργο στο εξωτερικό με αντάλλαγμα μια γενναιόδωρη αμοιβή αδειοδότησης.

Το πρόβλημα με την νέα συνεργασία και την υποψηφιότητα Τραμπ

Αλλά αυτό που κάνει αυτό το έργο ασυνήθιστο – και είναι βέβαιο ότι θα εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με αυτή τη νεότερη συναλλαγή – είναι ότι συνεργαζόμενος με τη σαουδαραβική εταιρεία, ο κ. Τραμπ γίνεται επίσης μέρος ενός έργου που υποστηρίζεται από την ίδια την κυβέρνηση του Ομάν.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τραμπ ήταν με την Dar Al Arkan, την εταιρεία real estate με έδρα τη Σαουδική Αραβία που ηγείται του έργου σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ομάν, στην οποία ανήκει η γη. Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του κ. Τραμπ και της οικογένειάς του που έχει άμεσους οικονομικούς δεσμούς με κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ο κ. Τραμπ και η οικογένειά του είχαν υπογράψει συμφωνίες για την αδειοδότηση του ονόματος Τραμπ σε τοποθεσίες όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες, το Ντουμπάι, η Ινδία, ο Παναμάς και ο Καναδάς, και έχει θέρετρα γκολφ στη Σκωτία και την Ιρλανδία.

Οκτώ μήνες πριν ο κ. Τραμπ μπει στην προεδρική κούρσα το 2015, η οικογενειακή εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για άδεια χρήσης του ονόματός της για ένα ξενοδοχείο 33 ορόφων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, και ο συνεργάτης εκεί ήταν ο γιος ενός υπουργού της κυβέρνησης. Αυτό το έργο επίσης εγκαταλείφθηκε τελικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου Reuters/Jonathan Drake)

Λίγα λόγια με το πρότζεκτ του Ομάν

Το έργο είναι μέρος αυτού που η κυβέρνηση εκεί αποκαλεί Oman Vision 2040 για να προσπαθήσει να διαφοροποιήσει την οικονομία του μικρού έθνους χτίζοντας νέα ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ και άλλα τουριστικά αξιοθέατα.

Αξιωματούχοι στο Ομάν δεν απάντησαν την Κυριακή σε αίτημα για σχολιασμό για το έργο, ούτε εκπρόσωποι της Dar Al Arkan, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Σαουδικής Αραβίας. Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ομάν δεν ήταν τόσο θερμές κατά τη θητεία του κ. Τραμπ όσο ήταν με τη Σαουδική Αραβία.

Τι θα γίνει αν ο Τραμπ καταδικαστεί

Η συμφωνία του Ομάν ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο κ. Τραμπ ξεκινούσε την τρίτη του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, και ενώ η οικογένεια Τραμπ και ο ίδιος ο Τραμπ είναι στόχος μιας συλλογής αστικών και ποινικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για φορολογική απάτη.

Εάν η εταιρεία καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει πρόστιμα και πιθανές αντιδράσεις από δανειστές και επιχειρηματικούς εταίρους που μπορεί να αποφύγουν να συναλλάσσονται με έναν εγκληματία. μια καταδίκη θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει νέες πολιτικές προκλήσεις για τον κ. Τραμπ. Όμως το μέγιστο δυνατό πρόστιμο στην υπόθεση φορολογικής απάτης είναι μόνο 1,62 εκατομμύρια δολάρια, ένα μικρό ποσό για την εταιρεία. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για οικονομικές αποκαλύψεις, που κατατέθηκε στις αρχές του 2021 καθώς ο κ. Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ ανέφερε περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024