Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρίστος Δαμιανού: «Η Κύπρος θερμοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισμικών»

Αρίστος Δαμιανού: «Η Κύπρος θερμοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισμικών»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ περιγράφει τις διαδρομές που συνδέουν Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρο στην υπόθεση των υποκλοπών και δείχνει το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού ως άμεσα εμπλεκόμενο.

«Πολιτικές πλάτες» βλέπει στη μετατροπή της Κύπρου σε «θερμοκήπιο κακόβουλων λογισμικών», που επιμόλυναν με την παράνομη δράση τους και την Ελλάδα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα μεγάλου αριθμού προσώπων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Δαμιανού, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Κύπρου, επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΑΚΕΛ, περιγράφει τις διαδρομές που συνδέουν Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρο σε σχέση με τις υποκλοπές, κάνει λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης των αρχικών συμπερασμάτων της PEGA και δείχνει το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού ως άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

• Το προσχέδιο της Εκθεσης της PEGA χαρακτηρίζει την Κύπρο κέντρο εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης. Από ποια στοιχεία προκύπτει αυτό και ποια λογισμικά αφορά;

«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε πληροφορίες και προβαίνουμε σε καταγγελίες για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε θερμοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισμικών μέσω της δραστηριότητας κυπριακών εταιρειών – κυρίως – ισραηλινών συμφερόντων. Πλέον υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ως απάντηση σε κοινοβουλευτικό μας ερώτημα, παρά τις αρχικές διαψεύσεις του Προεδρικού. Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται εταιρείες παραγωγής λογισμικών διπλής χρήσης και κακόβουλων λογισμικών spyware. Η Ελλάδα επιμολύνθηκε από την παράνομη δραστηριότητα κυπριακών εταιρειών παραγωγής κακόβουλων λογισμικών. Πρόκειται για τα γνωστά λογισμικά που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος δημοσίων προσώπων».

•  Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την Εκθεση της PEGA;

«Χωρίς ίχνος υπερβολής, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό παρασκήνιο για να αλλοιωθούν τα αρχικά συμπεράσματα. Ειδικότερα από το ΕΛΚ. Η Εκθεση καταγράφει πολύ σημαντικά ευρήματα. Μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγικός κόμβος για τη βιομηχανία παρακολουθήσεων, ότι έχει καταστεί πρόσφορο έδαφος για τις δοκιμές παρακολουθητικού εξοπλισμού από κυπριακές εταιρείες, ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αναφορικά με κακόβουλα λογισμικά spyware. Επίσης ότι η Intellexa του Dilian εγκαθιδρύθηκε (και) στην Ελλάδα και το spyware Predator χρησιμοποιήθηκε στα ελλαδικά σκάνδαλα υποκλοπών, ότι υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από τον αρχηγό Αστυνομίας, ότι ο ΔΗΣΥ ανήκει στο πελατολόγιο της NCIS Intelligence του Avni, ότι με βάση πρόσφατες μαρτυρίες υπό το φως δικαστικών ερευνών ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα είχε ουσιαστική επιρροή στη μεταφορά της Intellexa του Dilian στην Ελλάδα και ότι είχε προηγουμένως ρόλο-κλειδί στο ΔΗΣΥ και διατηρούσε αποδεδειγμένα καλές σχέσεις με τους Dilian και Avni, καθώς και με τον πρώην ΓΓ της ελληνικής κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη. Υπάρχουν και για την Ελλάδα – ως γνωστόν – σημαντικότατα ευρήματα. Εξού και οι προσπάθειες για αλλοίωση του περιεχομένου του προσχεδίου της Εκθεσης».

• Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου ποια είναι η διαδικασία εξαγωγής διττών λογισμικών και κατά πόσο τηρήθηκε; Γιατί δόθηκαν άδειες στην NSO ή σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες εταιρείες για την εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών;

«Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, αν και οι Αρχές επικαλούνται σχετικό Κανονισμό της ΕΕ. Το γεγονός ότι πρώην πράκτορας του Ισραήλ αποτάθηκε στο Γραφείο του προέδρου του ΔΗΣΥ για να διαμεσολαβήσει για την πώληση τέτοιων λογισμικών στην Ολλανδία συνιστά κραυγαλέο παράδειγμα του διατρήτου των διαδικασιών. Ασφαλώς αποτελεί και δείγμα της πολιτικής διαπλοκής των κυβερνώντων με εταιρείες παραγωγής κακόβουλων λογισμικών. Ως γνωστόν, υπάρχουν ηλεκτρονικά μηνύματα που τεκμηριώνουν τις επικοινωνίες του Dilian, ιδιοκτήτη της Wispear και της Intellexa, με το Γραφείο του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μετέπειτα με το υπουργείο Εμπορίου και από εκεί στο ολλανδικό κράτος. Δεν έχει δοθεί απάντηση γιατί επιτράπηκαν γενικότερα οι εξαγωγές. Κατέχουμε πολύ ανησυχητικά στοιχεία. Ακόμα και για τιμολόγια ύψους 7 εκατ. δολαρίων προς κράτη που δεν φημίζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

• Εχετε αναφερθεί και εσείς ο ίδιος στη Βουλή στη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου σε σχέση με τα κακόβουλα λογισμικά, σημειώνοντας ότι η Intellexa του Dilian εγκαθιδρύθηκε (και) στην Ελλάδα και το spyware Predator χρησιμοποιήθηκε στα ελλαδικά σκάνδαλα υποκλοπών. Εχετε θέσει το ερώτημα ποιος διαμεσολάβησε για την επέκταση των δραστηριοτήτων του Dilian στην Ελλάδα. Εχετε πάρει απαντήσεις;

«Εχουν υπάρξει κάποιου είδους διαψεύσεις, πλην όμως η δική μας γνώση λέει πως όλη αυτή η ιστορία αφορά, μεταξύ άλλων, εξ απορρήτων πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Νεοφύτου. Τόσο ο Dilian όσο και ο Avni διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τον ΔΗΣΥ. Το γεγονός ότι η ποινική δίωξη του Dilian ανεστάλη για το μαύρο κατασκοπευτικό βαν, το γεγονός ότι παρά τις εκθέσεις της Αστυνομίας δόθηκε άδεια οπλοφορίας στον Avni, το γεγονός ότι η Αστυνομία Κύπρου αγόρασε εξοπλισμό, όπως και ο ΔΗΣΥ, από εταιρείες των εν λόγω προσώπων, ξεπερνούν το όριο των συμπτώσεων και μετατρέπονται σε αποχρώσες ενδείξεις πολιτικής διαπλοκής και μετέπειτα συγκάλυψης».

• Ποια η σύνδεση των Λαβράνου – Μπίτζιου με την Κύπρο;

«Δεδομένων των ερευνών και του εν εξελίξει κοινοβουλευτικού ελέγχου σε Ελλάδα και Κύπρο δεν ενδείκνυται να μπω σε αυτή τη συζήτηση».

• Ποια η σύνδεση των εξαγωγών διττών λογισμικών με την κυπριακή κυβέρνηση και πολιτικούς παράγοντες;

«Η κυπριακή κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δημιούργησαν εύκρατο κλίμα για τη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών στην Κύπρο. Κάποιοι φρόντισαν να τους φέρουν στην Κύπρο από το Ισραήλ. Μερικοί εξ αυτών βρίσκονται στα ανώτατα δώματα της Πινδάρου, των κεντρικών γραφείων του ΔΗΣΥ. Τις τελευταίες εβδομάδες κορυφώθηκε η συζήτηση, με αφορμή και την κάθοδο της PEGA. Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη το πόρισμα του ειδικού ποινικού ανακριτή αναφορικά με τη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών και των ιδιοκτητών τους. Ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να ενημερώσει την PEGA και η κυβέρνηση αρνείται να το καταθέσει στη Βουλή. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: το πόρισμα δαχτυλοδείχνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη και το κυβερνών κόμμα. Είναι προφανές πως αν δεν υπήρχαν πολιτικές πλάτες δεν θα αναπτυσσόταν το θερμοκήπιο κακόβουλων λογισμικών στην Κύπρο και δεν θα επιμόλυναν με την παράνομη δράση τους την Ελλάδα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα μεγάλου αριθμού προσώπων. Και επειδή αυτή η συζήτηση αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου, την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας, απαιτούμε πλήρη διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων».

Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024